7.2.11

140 τόνοι από καρκινογόνες ουσίες... το κράτος άφαντο!

Σε κτίριο του Λαυρίου και συγκεκριμένα στο κτίριο Κονοφάγου υπάρχουν αποθηκευμένοι 140 τόνοι από καρκινογόνες και δηλητηριώδεις ουσίες, όπως είναι το αρσενικό, το κάδμιο και ο μόλυβδος. Πρόκειται για το τέλος μιας χαριστικής περιόδου που είχε δοθεί από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου, την δεκαετία του 60', Κωνσταντίνο Κονοφάγος, του οποίου η ιδέα διοχέτευσης των αερίων αυτών μέσω σηράγγων στο εν λόγω κτίριο έσωσε ομολογουμένως πολλές ζωές εργατών στα μεταλλεία Λαυρίου. Όμως η ιδέα αυτή του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ έχει πλέον φτάσει στο ιστορικό της τέλος, αναδεικνύοντας ένα πρόβλημα που για πολλά χρόνια ήταν κρυμμένο “κάτω από το χαλί”. Τα χρόνια έχουν περάσει και το κτίριο στο οποίο είναι αποθηκευμένοι αυτοί οι 140 τόνοι καρκινογόνων ουσιών έχει πλέον παλιώσει και ενδεχόμενη, έστω και μερική, κατάρρευση του θα είναι μια πραγματική τραγωδία αφού αυτό θα επιτρέψει σε αυτές τις ουσίες να μεταφερθούν μέσω της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη κατοικημένη περιοχή. Ο κίνδυνος είναι έντονος δεδομένης της τραγικής κατάστασης του κτιρίου και της τοξικότητας των ουσιών που αυτό περιέχει. Η αδράνεια της Ελληνικής Πολιτείας είναι εγκληματική αφού τα κονδύλια, για τον καθαρισμό του κτιρίου και την αποθήκευση των τοξικών ουσιών σε ειδικά βαρέλια χρόνου ζωής μεγαλύτερου των 600 ετών, έχουν κολλήσει εδώ και 3 χρόνια σε μια ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία που αποσκοπεί προφανώς στο να βρεθούν οι απαραίτητες μίζες για τους πολιτικούς. Στην τοξικότητα του αρσενικού, το οποίο μπορεί να σκοτώσει τον άνθρωπο σε ελάχιστες ποσότητες, η Ελληνική Πολιτεία μέσω των πολιτικών απαντά, το 2009, με “προώθηση έργου” ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Εν τέλει αφού το θέμα συζητιέται από το 2008 έχουμε φτάσει αισίως στο 2011 και το μόνο που έχει γίνει είναι οι συνεχείς προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο. Η τελευταία από αυτές τις προειδοποιήσεις μιλά για άκρως υψηλό κίνδυνο κατάρρευσης του κτιρίου και η Ελληνική πολιτεία παριστάνει την ωραία κοιμωμένη.

Ενδεικτικά κάποια στοιχεία για τα στοιχεία που είναι αποθηκευμένα στο εν λόγω κτίριο:

Το χημικό στοιχείο Αρσενικό, με σύμβολο As, είναι ένα μεταλλοειδές στοιχείο με ατομικό αριθμό 33 και ατομικό βάρος 74,9216 . Έχει θερμοκρασία τήξης 817 C° και θερμοκρασία βρασμού 613C°, και στον περιοδικό πίνακα κατατάσσεται στην ομάδα VA, λεγόμενη του Αζώτου. Είναι άοσμο, χωρίς ιδιαίτερη γεύση, γεγονός που καθιστά την ανίχνευση του πολύ δύσκολη. Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια και, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να σκοτώσει ακαριαία τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα, η συνεχής μακροχρόνια έκθεση στο αρσενικό προκαλεί αργό θάνατο και άλλες ασθένειες όπως καρκίνο, διαβήτη, ασθένειες του ήπατος, πεπτικά προβλήματα και πάχυνση του δέρματος. Στο νευρολογικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής και απώλεια της αίσθησης στα μέλη.

Το Κάδμιο είναι χημικό στοιχείο του περιοδικού πίνακα, με σύμβολο Cd και ατομικό αριθμό 48, ατομικό βάρος 112,41 με σημείο τήξης 320 °C περίπου. Είναι ένα σχετικά σπάνιο, μαλακό (σκληρότητα 2), ελαφρώς γαλάζιο, τοξικό μέταλλο. Ανακαλύφθηκε από τον Στρόμαγιερ το 1817 σε σκόνη ψευδαργύρου.

Ο μόλυβδος εφόσον εκτεθεί στην φύση και έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε νεφρά, συκώτι, αίμα, δερματίτιδες - αλλεργίες, βλάβη σε πνεύμονες - μόνιμα αναπνευστικά προβλήματα και καρκινογενέσεις. Γι' αυτό τα υλικά τα οποία περιέχουν μόλυβδο, όπως οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, επιβάλλεται να ανακυκλώνονται.