26.5.10

Περισσότεροι καύσωνες στη Μεσόγειο


Περισσότερους, πιο έντονους και πιο επίμονους καύσωνες επιφυλάσσει το μέλλον για τους μεσογειακούς λαούς, ως απόρροια των κλιματικών αλλαγών, που μέρα με την μέρα αλλάζουν την ποιότητα ζωής μας. Η Αθήνα είναι στις πόλεις που θα επηρεαστούν περισσότερο.

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθεί στους τρεις ο αριθμός των καυσώνων που παρατηρούνται κάθε καλοκαίρι στο διάστημα 2071-2100 στη Μεσόγειο, από έναν κάθε τρία χρόνια στο διάστημα 1961-1990. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τους επιστήμονες η Μεσόγειος πρόκειται να ζει από εδώ και πέρα για τουλάχιστον 16 μέρες ετησίως σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την αντίστοιχη έρευνα να τονίζουν πως «ορισμένες από τις πυκνότερα κατοικημένες περιοχές στην Ευρώπη, όπως η Αθήνα, το Βουκουρέστι, η Μασσαλία, το Μιλάνο, η Ρώμη και η Νάπολη, θα αντιμετωπίσουν τις δεινότερες αλλαγές στους δείκτες υγείας».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ζέστη είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αντιστρόφως ανάλογη με την καλή υγεία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι που διαβιούν κοντά στις ακτογραμμές, ή σε χαμηλού υψομέτρου παραποτάμιες κοιλάδες, τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται πως μόλις το 2003, περίπου 40.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη.

Κύριος λόγος για τον οποίο ο καύσωνας αποδεικνύεται ιδιαίτερα νοσηρός τα τελευταία χρόνια είναι το γεγονός ότι αυξάνονται στην ατμοσφαίρα τα επίπεδα ρύπανσης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι δυνατόν να επιδεινώσει τους κινδύνους για ανθρώπους με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, την ίδια στιγμή που οι πόλεις μπορεί να λειτουργήσουν ως «νησίδες θερμότητας», δηλ. ως περιοχές θερμότερες από την περιβάλλουσα εξοχή τους.

Εντούτοις, οι βελτιωμένες τεχνικές πρόβλεψης του καιρού μπορούν να βοηθήσουν ώστε οι επικίνδυνες ομάδες πληθυσμού-ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και τα νεαρά παιδιά-να παραμένουν στη σκιά και να καταναλώνουν περισσότερο νερό εκείνες τις θερμές ημέρες, και να επεκταθεί περισσότερο η χρήση κλιματιστικών, δηλώνει ο ίδιος.