26.10.09

Στα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση

Είναι γνωστό πως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω της έντονης ανάπτυξης των δύο πόλεων, το νέφος και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον κομμάτι της ζωής των κατοίκων. Μια νέα έρευνα του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας όμως έρχεται να αποκαλύψει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του προβλήματος.

«Η συμπρωτεύουσα κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο μολυσμένες πόλεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια. Η ομάδα εργασίας τοποθέτησε 20 παθητικούς μετρητές αιωρούμενων σωματιδίων σε κεντρικές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή της συμπρωτεύουσας.
Τα στοιχεία που θα συλλέξουν οι επιστήμονες αφορούν τις ημερήσιες μετρήσεις ενός έτους και θα παρουσιαστούν σε ημερίδα. Ωστόσο, έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο αέρας που αναπνέουν οι Θεσσαλονικείς είναι επιβαρημένος με επικίνδυνα για την υγεία τους αιωρούμενα σωματίδια. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες τα αιωρούμενα σωματίδια «ευθύνονται για ένα πλήθος αναπνευστικών και καρδιακών ασθενειών, όπως επιδείνωση του άσθματος, αύξηση των αναπνευστικών συμπτωμάτων, επιδείνωση καρδιολογικών προβλημάτων, βρογχίτιδα, καθώς και προβλήματα στην όραση».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ