23.10.09

Η καταστροφή της Κορώνειας

Δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, σε είκοσι (20) βιομηχανικές μονάδες, καθότι οι τελευταίες θεωρούνται υπεύθυνες για την οικολογική καταστροφή της λίμνης Κορώνειας στο Λαγκαδα Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση "Βαφεία, βουστάσια ακόμη και γαλακτοβιομηχανία ενώπιον της δικαιοσύνης για την Κορώνεια. Είναι μόνο μερικές από τις 20 βιομηχανικές μονάδες εις βάρος των οποίων ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, μετά από πολύμηνη έρευνα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ,άσκησε ποινική δίωξη για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν όλα αυτά τα χρόνια στον υδροβιότοπο. Σύμφωνα με τη δίωξη, οι βιομηχανίες κατηγορούνται ότι έριχναν τα λύματά τους στη λίμνη χωρίς τον προαπαιτούμενο βιολογικό καθαρισμό. Η λίμνη Κορώνεια, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρείται πλέον βιολογικά νεκρή. Από το 2004 επίσημα δεν έχει ψάρια, ενώ έχουν σημειωθεί τρία μεγάλα επεισόδια θανάτων χιλιάδων ψαριών και πουλιών το 1995,το 2004 και το 2007.Αν και περιοχή Natura 2000 που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ, η Κορώνεια υποβαθμίστηκε και αλλοιώθηκε."

Βεβαίως, η περιβαλλοντική ευαισθησία του κράτους δεν ξεκίνησε βάσει συνειδήσεως, καθότι από τον Ιούνιο ήδη η Κομισιόν είχε επιπλήξει την Ελληνική Πολιτεία για το ζήτημα αυτό. Αυτό ως απάντηση στην ΕΡΤ περί "πολύμηνης έρευνας". Διότι ακριβώς επειδή η Κομισιόν γνώριζε για την λίμνη και την οικολογική καταστροφή της, τότε αυτό σημαίνει ότι και οι εγχώριες γνώριζαν και με το παραπάνω τι συμβαίνει στην Κορώνεια, κι όμως δεν αντιδρούσαν μέχρι η τελευταία να γίνει απόλυτη. Με στόμφο δημοσιοϋπαλληλικό και πασαλλήματα δεν κάνεις ούτε οικολογία, ούτε σωστή και δίκαιη κοινωνία.