27.5.09

Οι αδύνατοι άνθρωποι κάνουν καλό στο κλίμα

Λονδίνο – το να είναι κάποιος αδύνατος δεν ειναι ωφελιμότερο μόνο για την υγεία του αλλά και για το κλίμα. Όπως αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες στο περιοδικό International Journal of Epidemiology, ένας πληθυσμός που αποτελείται από αδύνατους ανθρώπους συμβάλλει σε μικρότερο βαθμό στην κλιματική αλλαγή.
Η κλιματική αλλαγή είναι για πολλούς επιστήμονες κατά κύριο λόγο ανθρωπογενής, που σημείνει οτι προκαλείται απο τις ανθρώπινες δραστηριοτητες και τον τρόπο ζωής. Η γεωργία, οι μετακινήσεις, η παραγωγή ενέργειας, η γιγάντωση των αστικών κέντρων αλλα και τα μοντέλα κατανάλωσης έχουν ενοχοποιηθεί για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και άλλων ενώσεων που συμβάλουν στη διαταραξη του παγκόσμιου κλίματος.
Οι επιστήμονες επιχειρηματολογούν υπέρ ενός μη υπερβαρου πληθυσμού, αναφέροντας ότι ενας αδύνατος πληθυσμός καταναλώνει έως και 20% λιγότερη τροφή από ένα πληθυσμό ο οποίος αποτελείται από 40% υπέρβαρους ανθρώπους. Αυτό ωφελεί άμεσα το παγκόσμιο κλίμα, αφού η παραγωγή τροφίμων φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην εκπομπή αερίων υπευθυνων για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Επιπλέον, περισσότεροι αδύνατοι άνθρωποι μεταφράζεται σε λιγότερες εκπομπές καυσαερίων από τα μέσα μεταφοράς. Όσοι παχύτεροι είναι οι άνθρωποι τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για τη μεταφορά τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα δις αδύνατων ανθρώπων εκπέμπει κατα μέσο όρο 1 δις τόνους λιγότερο άνθρακα από ένα υπέρβαρο πληθυσμό. Οι ερευνητές θεωρούν οτι η παχυσαρκία πρέπει να αναγνωριστεί ως παράγοντας κλειδί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.