27.5.09

Car sharing

Το Car sharing είναι μια μορφή μετακίνησης που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται ουσιαστικά για το «μοίρασμα ενός αυτοκινήτου», στην απλούστερη μορφή της είναι η μετακίνηση 4 ατόμων (λχ. γειτόνων ή συναδέρφων) προς και από το χώρο εργασίας με ένα αυτοκίνητο. Αντί ο καθένας να μετακινηθεί με το δικό του αυτοκίνητο, και οι τέσσερις μετακινούνται με ένα αυτοκίνητο. Τα οφέλη είναι αισθητά: καταρχάς, τα κόστη μετακίνησης είναι σαφώς μικρότερα ( το κόστος της βενζίνης μοιράζεται στα τέσσερα), κατά δεύτερο, μειώνεται ο όγκος της κυκλοφορίας στους δρόμους (μικρότερος αριθμός αυτοκινήτων) και συνεπώς η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (ατμοσφαιρική μόλυνση, εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, ηχορύπανση κλπ).

Στην πόλη της Ούλμ, στη Γερμανία, η εταιρεία Daimler σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή δοκιμάζει ένα πρόγραμμα – πιλότο που στηρίζεται στην αρχή του Car sharing. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Car2go» και σύμφωνα με αυτό οι κάτοικοι της Ούλμ θα έχουν πρόσβαση στο στόλο των διαθέσιμων αυτοκινήτων του προγράμματος. Προϋπόθεση είναι η εγγραφή των κατοίκων στο πρόγραμμα, με την οποία θα παραλαμβάνουν την ειδική κάρτα – κλείδι, απαραίτητη για το ξεκλείδωμα των αυτοκινήτων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δανειστούν το αυτοκίνητο και να το αφήνουν στον προορισμό τους, εφόσον αυτός βρίσκεται μέσα στα όρια της πόλης. Αν κάποιος θέλει να εντοπίσει το αυτοκίνητο που είναι παρκαρισμένο κόντα του, αρκεί να τηλέφωνησει στην ειδική τηλεφωνική γραμμή ή να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του προγράμματος. Το κόστος χρήσης, λχ ενός Smart στοιχίζει 0,19 € το λεπτό, με άλλα λόγια 9,90 € την ώρα ή 49,9 € την ημέρα. Δεν υπάρχει περιορισμός στα χιλιόμετρα.
Αν το πιλοτικό πρόγραμμα στεφεί με επιτυχία, υπάρχει πρόβλεψη για εφαρμογή του και σε άλλα αστικά κέντρα της Ευρώπης, με πρώτο το Παρίσι.