5.5.09

Οι επιστήμονες του «Πολέμου των Άστρων» κατασκευάζουν όπλο λέιζερ κατά των κουνουπιών

Λονδίνο, Αγγλία: Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατασκευάζουν ένα όπλο λέιζερ που θα μπορεί να σκοτώνει εκατομμύρια κουνουπιών μέσα σε μερικά λεπτά. Το λέιζερ ονομάστηκε «όπλο μαζικής καταστροφής κουνουπιών» και μπορεί να εκπυρσοκροτήσει στα κουνούπια – στόχους, αμέσως μόλις αντιληφθεί τη ραδιοσυχνότητα που δημιουργεί το χτύπημα των φτερών τους. Το όπλο αναπτύχθηκε από μια ομάδα αστροφυσικών, η οποία συμμετείχε στον πόλεμο των Άστρων (το περίφημο πρόγραμμα άμυνας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου).
Οι δημιουργοί του όπλου κατά των κουνουπιών ευελπιστούν ότι θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της μαλάριας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλή της επιστημονικής ομάδας, Τζόρντιν Κέιρ, στο CNN, το λέιζερ θα μπορεί να «σαρώσει μια ολόκληρη περιοχή και να εξολοθρέψει εκατομμύρια κουνουπιών μέσα σε λίγα λεπτά».
Η μαλάρια ειναι μια επικίνδυνη και θανατηφόρα ασθένεια που προκαλείται από παράσιτα που μεταφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό από τα τσιμπήματα θηλυκών κουνουπιών. Η ασθένεια συναντάται κυρίως σε περιοχές με τροπικό και υποτροπικό κλίμα. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Υγείας, η μαλάρια αποτελεί αιτία θανάτου ενός παιδιού κάθε 30 δευτερόλεπτα στην Αφρική και υπολογίζει ότι υπάρχουν 300 κρίσιμα περιστατικά μαλάριας κάθε χρόνο παγκοσμίως, με αποτέλεσμα περισσότερους από 1 εκατομμύρια θανάτους.
Σχετικά με την επίδραση του λέιζερ στο οικοσύστημα, ο Κέιρ δηλώνει ότι «Δεν υπάρχει αυτό που θα έλεγε κανείς «ωφέλιμα κουνούπια», δεν υπάρχει κανένας οργανισμός στην τροφική αλυσίδα που να τρέφεται αποκλειστικά από αυτά. Σε κανένα δεν θα λείψουν τα κουνούπια. Σε κάθε περίπτωση, το λέιζερ θα μπορεί να ξεχωρίσει τα κουνούπια που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο από αυτα που δεν είναι. Αυτό που μένει είναι να εξακριβώσουμε πόσο ακριβές μπορεί να γίνει το όπλο». Πρόσθεσε ακόμα ότι το λέιζερ δεν θα επηρεάσει τα υπόλοιπα έντομα.
Το λέιζερ θα τοποθετείται σε στύλους στην παράμετρο των χωριών (όπως οι στύλοι του ηλεκτρικού ρεύματος) με σκοπό να δημιουργηθεί ένα είδος «φράκτη» γύρω από το χωριό. Η έρευνα χρηματοδοτείται από την Intellectual Ventures, μια αμερικάνικη εταιρεία με έδρα στην Ουάσιγκτον, η οποία ιδρύθηκε από τον Νάθαν Μάιρβολντ, πρώην στέλεχος της Microsoft.