4.5.09

Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει στις Μαλβίδες

Οι Μαλβίδες είναι ένα σύμπλεγμα κοραλλιο-γενών νησιών που βρίσκεται στον Ινδικό ωκεανό. Στο αρχιπέλαγος κατοικούν περίπου 40.000 άνθρωποι. Η κλιματική αλλαγή όμως αποτελεί απειλή για την ύπαρξη πολλών από των νησιών του συμπλέγματος. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να καλύψει μεγάλο μέρος ή και ολόκληρα νησιά του συμπλέγματος.
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι το συγκρότημα νησιών Μαντούβαρι, το οποίο κατοικείται από 2000 άτομα. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προβλέπουν ότι σε είκοσι το πολύ χρόνια το συγκρότημα δεν θα μπορεί να κατοικηθεί πλέον. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει καλύψει ένα μέρος της ξηράς, σχεδόν 3 μέτρα εντός της ενδοχώρας. Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό οι αρχές φτιάχνουν φράγματα από άμμο στην προσπάθεια να συγκρατήσουν το νερό της θάλασσας και να το εμποδίσουν από το να πλημμυρίσει την ξηρά. Σήμερα περίπου το 80% της ξηράς βρίσκεται «κάτω από τη στάθμη της θάλασσας».
Εξαίρεση αποτελεί το νησί Χουλουμάλε, το οποίο βρίσκεται σαφώς ψηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας. Γύρω από το νησί υπάρχει ένας φυσικός ύφαλος ο οποίος δημιουργεί ουσιαστικά μια λιμνοθάλασσα ανάμεσα στην ξηρά και τον ύφαλο. Ο ύφαλος προστατεύει το νησί από τις καταιγίδες και τα ψηλά παλιροιακά κύματα του ωκεανού.
Οι κοραλλιογενεις ύφαλοι είναι το φυσικό σύστημα άμυνας των νησιών. Πριν από μια δεκαετία τα κοράλλια άρχισαν να εξαφανίζονται λόγω τηςε ξαφνικής αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου Ελ Νίνο. Ως σήμερα δεν έχει γίνει συστηματική έρευνα για το ρόλο των κορραλλιογενων υφάλων στην προστασία των νησιών από την ανοδο της στάθμης της θάλασσας. Ωστόσο πολλά ερευνητικά κέντρα έχουν ξεκινήσει ερευνητικές προσπάθειες για την κατανόηση του ρόλου των κοραλλιογενων υφάλων στην προστασία του οικοσυστήματος και εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη και επαναεισαγωγή των κοραλλίων στο νησιώτικο σύμπλεγμα.
Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι επιστήμονες, η άμμος – και κατα συνέπεια, τα ίδια τα νησιά- έχουν δημιουργηθει από νεκρούς οργανισμούς (κοράλλια, κοχύλια, άλγη). Χωρίς τα κοράλλια δεν θα υπήρχαν Μαλβίδες. Και από ότι φαίνεται η λύση για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης στάθμης της θάλασσας βρίσκεται στα κοράλλια.