26.2.09

Οι πιο "πράσινες" χώρες του πλανήτη

Η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Νορβηγία είναι επικεφαλής των πιο "πράσινων" χωρών του πλανήτη που φροντίζουν το περιβάλλον και την ευημερία των πολιτών τους, σε αντίθεση με τις αφρικανικές χώρες που βρίσκονται στο τέλος του καταλόγου, σύμφωνα με την αξιολόγηση 141 κρατών που δημοσιεύεται στη διεθνή έκδοση του Reader’s Digest.
Η Σκανδιναβία μονοπωλεί επίσης και τις δύο πρώτες θέσεις στις 72 πόλεις του κόσμου που θεωρούνται οι πιο ευχάριστες για να ζει κανείς. Η Στοκχόλμη και το Όσλο είναι πρώτες στον κατάλογο και ακολουθούν το Μόναχο και το Παρίσι. Τελευταίες έρχονται η Μπανγκόκ, η Καντόνα, η Βομβάη, η Σαγκάη και το Πεκίνο.Οι εννιά από τις δέκα πρώτες θέσεις στον κατάλογο των χωρών ανήκουν στην Ευρώπη με μοναδική εξαίρεση την Ουρουγουάη, που βρίσκεται στην ένατη θέση, όμως η Γερμανία είναι στην 21η, η Βρετανία στην 25η και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην 23η. Η Αλγερία είναι η μοναδική χώρα της Αφρικής που βρίσκεται στις 100 πρώτες, καταλαμβάνοντας την 72η θέση.
Τελευταίες έρχονται ο Νίγηρας, η Σιέρα Λεόνε, η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ και η Αιθιοπία. Τα κριτήρια με τα οποία καταρτίστηκαν ο κατάλογος των πιο "πράσινων" χωρών είναι περιβαλλοντικά, όπως η ποιότητα του αέρα και του νερού, η βιοποικιλότητα, οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και κοινωνικά, όπως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, το ποσοστό ανεργίας και το προσδόκιμο ζωής.
Για τις πόλεις, η συντακτική ομάδα του Reader’s Digest έλαβε υπόψη της στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Μεταφορών για τα σκουπίδια, την ανακύκλωση, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, τη μόλυνση, αλλά και τους χώρους πρασίνου και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.