31.12.08

Δολοφονούν τα όρνεα στην Κρήτη

Η έξαρση του φαινομένου της δολοφονικής φόλας που παρατηρείται στην Κρήτη με δράστες κτηνοτρόφους και αγρότες, που συχνά παίρνουν και τα όπλα για να προστατεύσουν τα κοπάδια ή τις καλλιέργειές τους, έχει αφανίσει τα όρνεα του νησιού. Από την αρχή του έτους, 87 πουλιά έχουν βρεθεί και παραδοθεί δηλητηριασμένα, αλλά σίγουρα ο αριθμός τους είναι τουλάχιστον τετραπλάσιος!

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα πουλιά που παρέδωσαν ιδιώτες, δασοφύλακες και θηροφύλακες σε κέντρα περίθαλψης του νησιού ανήκαν σε 22 διαφορετικά είδη. Ομως, τα περισσότερα (30 συνολικά) ήταν γύπες και οι 18 από αυτούς είχαν φάει δηλητηριασμένα δολώματα, ενώ οι υπόλοιποι είχαν πυροβοληθεί από κυνηγετικά όπλα!

Η έξαρση των δηλητηριάσεων και των τραυματισμών παρατηρήθηκε στα όρια των νομών Χανίων - Ρεθύμνου, στο νοτιοανατολικό Ψηλορείτη, στα βόρεια Αστερούσια και στο όρος Θρυπτή, στην Ιεράπετρα. Αρχικά, τα κρούσματα πλήθυναν τον Αύγουστο, κατά την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, όταν οι κτηνοτρόφοι έβαζαν φόλες για να αποθαρρύνουν τους κυνηγούς να πηγαίνουν με τα σκυλιά τους κοντά στις κτηνοτροφικές μονάδες. Συνεχίστηκαν, όμως, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο (εποχή που γεννούν τα αιγοπρόβατα) με στόχο τα κοράκια, που έχουν αυξηθεί ραγδαία επειδή βρίσκουν εύκολα τροφή και αγαπημένη τους λεία είναι τα νεογέννητα κατσίκια και αρνιά!

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας καλεί τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών να σταματήσουν τη χρήση δηλητηρίων και επισημαίνει στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» ότι η χρήση τους δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των κορακιών, αλλά στοχεύει στα πτωματοφάγα όρνεα που κυρίως καταναλώνουν τα δηλητηριασμένα δολώματα. Ο αφανισμός τους αφήνει ένα οικολογικό κενό, το οποίο καταλαμβάνουν τα κοράκια.