22.12.08

"Νεκροταφεία" αποβλήτων

Στην περιοχή Κορματζίνι στη Βοιωτία η εγκληματική αδιαφορία και ανέχεια συνεχίζεται. Το καλοκαίρι του 2007 επιβεβαιώθηκε και επίσημα η μόλυνση των υδάτων στον ποταμό Ασωπό. Η μόλυνση δικαίως χρεώθηκε στην ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής. Στα νερά του Ασωπού είχαν εντοπιστεί εξασθενές χρώμιο βαρέα μέταλλα και διάφορες άλλες χημικές ουσίες.

Τότε η ελληνική κυβέρνηση επέβαλλε πρόστιμα σε κάποιες από τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν υπεύθυνες για τη μόλυνση αλλά δεν πήρε περαιτέρω μέτρα. Προσπάθησε να εφησυχάσει το λαό πως είχε λυθεί το πρόβλημα αλλά όπως αποδεικνύεται τις τελευταίες μέρες μάλλον το αντίθετο συμβαίνει...

Στο δρόμο από το Σχηματάρι προς την Αυλίδα βρέθηκαν τεράστιοι λάκκοι οι οποίοι φτάνουν σε εμβαδό το μισό στρέμμα και σε βάθος τα 4 μέτρα μέσα στους οποίους κάποιοι είχαν «θάψει» απόβλητα. Τα απόβλητα σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής μάλλον προέρχονται από ελαιοτριβείο ενώ σε κάποιους λάκκους ίσως έχουν σχέση με επεξεργασία μετάλλων.

Παρακάτω παραθέτουμε ένα τμήμα από το
κείμενο που είχε δημοσιευθεί στην Πράσινη Πτέρυγα τον Μάρτιο του 2008 σχετικά με την μόλυνση του Ασωπού:

"Ακόμα και μετά την επιβολή των προστίμων στις εν λόγω εταιρίες εκφράζονται φόβοι από τους κατοίκους για την παράνομη διαχείριση αποβλήτων και από πολλές άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.Οι άμεσες επιπτώσεις που προκαλεί αυτή η τραγική κατάσταση στο οικοσύστημα της περιοχής και την υγεία των κατοίκων είναι αδιαμφισβήτητες. Αυτό όμως που κάνει ακόμα χειρότερη την όλη υπόθεση είναι η επιδεικτική αδιαφορία της κυβερνήσεως και η επιμονή της να επιβάλει πρόστιμα-ψίχουλα δίχως να κάνει βήματα προς την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος."