19.3.08

Η ασταμάτητη μόλυνση του Ασωπού


Εδώ και δεκαετίες οι βιομηχανίες στη περιοχή των Οινοφύτων ρυπαίνουν τη περιοχή δρώντας ανεξέλεγκτα και παρακάμπτοντας συνεχώς τις νομοθεσίες. Όμως οι σημαντικότερες επιπτώσεις της λειτουργίας τους εμφανίζονται στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και ιδιαίτερα στον ποταμό Ασωπό.

Μετά από μία επιχείρηση, η οποία έγινε στα τέλη του 2007, βρέθηκε ότι πολλές επιχειρήσεις ρυπαίνουν τον Ασωπό με παράνομες διαδικασίες και εντοπίστηκαν βιομηχανίες που απέρριπταν τα λύματα τους απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα, μέσω πηγών ή «ανάποδων» γεωτρήσεων. Αυτή η κατάσταση ήταν γνωστή εδώ και χρόνια στους κατοίκους της περιοχής αλλά τα αρμόδια όργανα έκαναν τα στραβά μάτια.
Αυτό που δεν γνώριζαν όμως οι κάτοικοι των Οινοφύτων ήταν οτι εδώ και δεκαετίες το νερό που έπιναν περιείχε εξασθενές χρώμιο, μια ουσία τοξική που θεωρείται καρκινογόνα. Μπορεί να προκαλέσει μέσω της αναπνοής καρκίνο των πνευμόνων λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων.Επίσης μπορεί να προξενήσει και άλλες μικρότερες αρνητικές επιδράσεις, όπως η δερματίτιδα. Τέλος σε πειράματα που έχουν γίνει χορηγήθηκε νερό με εξασθενές χρώμιο σε ποντίκια, τα οποία εμφάνισαν όγκους. Στο πόσιμο νερό θεωρείται ότι δεν πρέπει να ανιχνεύεται καθόλου.

Όπως είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο, όσο αφορά τις πλουτοκρατικές επιχειρήσεις,  πριν την ρίψη των επικίνδυνων χημικών αποβλήτων δεν γίνεται καμία απολύτως επεξεργασία καθώς όπως είναι γνωστό δεν έχει φθάσει ακόμα στη χώρα μας η συγκεκριμένη τεχνολογία (χρειάζονται πιο εκλεπτυσμένες μέθοδοι από ένα βιολογικό καθαρισμό για τη διαχείριση τοξικών λυμάτων).Ακόμα και έτσι όπως έχει η κατάσταση όμως θα έπρεπε να προωθούνται στο εξωτερικό. Αντιθέτως ούτε αυτό γίνεται εκτός από ένα μηδαμινό ποσοστό του συνόλου. Ας αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, στη χώρα μας παράγονται ετησίως περίπου 333.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων.

Το μοναδικό μέτρο που έχει λάβει η Ελληνική πολιτεία μέχρι στιγμής είναι η επιβολή προστίμων, το συνολικό ύψος των οποίων από το 2005 ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος όγκος προστίμων, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, επιβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Πρόστιμα ύψους 448.000 ευρώ ανακοινώθηκαν στις 22 Φεβρουαριου σε ακόμα 15 εταιρείες για απόρριψη υγρών αποβλήτων στον Ασωπό.
Η λίστα των εταιριών είναι: Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (150.000 ευρώ), Εκτυπώσεις Iris ΑΕΒΕ (60.000 ευρώ), Χαλκόρ Α.Ε. - σωληνουργείο (60.000 ευρώ), πτηνοσφαγείο Βιοκότ Α.Ε. (45.000 ευρώ), Ασημάκης ΑΕΒΕ - κατασκευές μηχανημάτων διέλασης (20.000 ευρώ), Ζούρας Α.Ε. αναθρεπτήριο πουλάδων (18.000 ευρώ), Εμμ. Ν. Καζής ΑΕΒΕ χυτήριο (15.000 ευρώ), Ελφίκο ΑΕΕ - βαφείο (10.000 ευρώ), Stampa Group Α.Ε. κατασκευές αλουμινίου (8.500 ευρώ), Kerakoll Ελλάς - χημικά δομικά υλικά (8.000 ευρώ), Νικόλαος Μπουλελάκης ΑΕΒΕ - κουφώματα αλουμινίου (4.000 ευρώ), Αφοί Μπέλλου ΕΠΕ επιπλοποιία (3.400 ευρώ), Κνωσσός ΕΠΕ - Αφοί Μπρόκου σαπωνοποιία (1.100 ευρώ), Αλουμίνιο Παπαδάκη ΑΕΒΕ (1.000).

Ακόμα και μετά την επιβολή των προστίμων στις εν λόγω εταιρίες εκφράζονται φόβοι από τους κατοίκους για την παράνομη διαχείριση αποβλήτων και από πολλές άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι άμεσες επιπτώσεις που προκαλεί αυτή η τραγική κατάσταση στο οικοσύστημα της περιοχής και την υγεία των κατοίκων είναι αδιαμφισβήτητες. Αυτό όμως που κάνει ακόμα χειρότερη την όλη υπόθεση είναι η επιδεικτική αδιαφορία της κυβερνήσεως και η επιμονή της να επιβάλει πρόστιμα-ψίχουλα δίχως να κάνει βήματα προς την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.