21.4.08

Η αναδάσωση που πήγε στραβά

Με το τέλος των πυρκαγιών πέρσυ το καλοκαίρι ακούσαμε όλοι μας τις μεγάλες υποσχέσεις (που μείναν υποσχέσεις) για αναδάσωση που θα ακολουθούσε της καταστροφής οργανωμένα με σχεδιασμό κ.τ.λ Για ακόμα μια φορά είδαμε τι εννοούν οι πολιτικοί αυτής της χώρας... Πολλοί ήλπιζαν ότι θα έχουν αλλάξει τα πράγματα αυτή τη φορά αλλά πάλι αποδείχθηκαν λάθος.

Όπως είναι γνωστό ο προϋπολογισμός για το έργο της αναδασώσεως ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ με στόχο την τελική αναδάσωση 4.000 στρεμμάτων στην Πάρνηθα με τη φύτευση δέντρων, ως επί το πλέιστων ελάτων.
Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν μεγάλος και όπως ήταν αναμενόμενο προκηρύχθηκε διαγωνισμός από την αρμόδια διεύθυνση αναδασώσεων Περιφέρειας.
Μέχρι εδώ όλα καλά και λίγο πολύ γνωστά.

Όμως όπως διαβάσαμε σε άρθρο γνωστού περιοδικού η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη του συνηθισμένου.
"Στο διεθνή διαγωνισμό η επιτροπή που συστάθηκε ήταν -αντί για επταμελής που ορίζει η νομοθεσία- τριμελής. Ενα λάθος της διοίκησης, υποστήριξαν οι αρμόδιοι, παρότι μοιάζει λάθος ύποπτο, αφού χάρη σε αυτό ένας από τους αποκλεισθέντες εργολάβους κατέθεσε ένσταση και ο διαγωνισμός κατέπεσε."

Εμείς όμως γιατί έχουμε την υποψία οτι όλο αυτό έγινε ακόμα μια φορά για να εξαφανιστούν ως δια μαγείας τα χρήματα του προϋπολογισμού;

Τελικά το έργο ανατέθηκε σε διάφορους εργολήπτες έτσι ώστε το κόστος του καθενός να φτάνει μετα βίας τα 15.000 ευρώ .Το συνολικό ύψος των χρημάτων πλησιάζει τις 120.000 ευρώ (εκ του προϋπολογισμού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ).
Έτσι το μεγαλεπήβολο έργο της αναδάσωσης ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου έχοντας μετατραπεί σε απλή προχειρότητα με αμφίβολες πιθανότητες επιτυχίας.