7.5.08

Ανανεώσιμη,πράσινη βαφτίστε ελέυθερα!


Έπειτα από τις δραματικές εξελίξεις αποκλεισμού της χώρας μας από το σύμφωνο του Κιότο μετά τις αποκαλύψεις ότι επί ένα εξάμηνο δεν υπήρχε αρμόδια επιστημονική ομάδα για να εκτιμά τις μετρήσεις των ρύπων φτάσαμε στο σημείο να ασχολούμαστε με την πυρηνική ενέργεια. Γιατί να μην ασχοληθούμε μιας και έχουμε λύση όλα τα υπόλοιπα ενεργειακά μας προβλήματα και υποχρεώσεις…

Έχουμε λοιπόν μία πραγματικά γελοία ανταλλαγή δηλώσεων την οποία παραθέτουμε.
Ο κύριος Σουφλιάς λοιπόν ανέφερε πως η πυρηνική ενέργεια είναι «πράσινη».Ορθά το ανέφερε μιας και έτσι χαρακτηρίζεται διεθνώς. O κύριος Δήμας αναφέρει πως η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ανανεώσιμη και χαρακτηρίζει λανθασμένες τις δηλώσεις Σουφλιά. Οι όροι βέβαια «ανανεώσιμη» και «πράσινη» αναφέρονται σε διαφορετική κατηγοριοποίηση της μορφής ενέργειας. Το υπουργείο εν συνεχεία αναφέρει αυτόν τον διαχωρισμό εννοιών ενώ ως απάντηση ο κ. Δήμας αναφέρει τις επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας. Αν λοιπόν κάποιος νοήμον άνθρωπος μπορεί να διακρίνει μία λογική ερμηνεία σε αυτή την εκτός θέματος διαφωνία τότε ας μας τη στείλει να τη μάθουμε και εμείς.

Για εμάς το θέμα δεν είναι ούτε κυβερνητική πολιτική ούτε αντιπολίτευση. Τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και περιβαλλοντική συνείδηση. Οι συζητήσεις περί πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι άτοπες κατά τη γνώμη μας μιας και δεν έχουμε αξιοποιήσει ακόμα τίποτα από όλα τα φυσικά – ανανεώσιμα αγαθά που σε επάρκεια υπάρχουν στη πατρίδα μας όπως ο ήλιος, οι άνεμοι, η γεωθερμία κ.ο.κ. Μπορεί στις γειτονικές χώρες οι πυρηνικοί αντιδραστήρες να αυξάνονται αλλά εμείς οφείλουμε να χαράξουμε τη δικιά μας γραμμή σύμφωνα με το καλό και το βέλτιστο για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Δεν μας ενδιαφέρουν οι ύστατες λύσεις της τελευταίας στιγμής. Ο δρόμος προς την αειφόρο ανάπτυξη θέλει μεθοδικότητα, οργάνωση, πειθαρχία και σοβαρότητα.

Καλό θα ήταν όλοι εκείνοι που λογομαχούν για τις έννοιες να μας δείξουν τι γίνεται στη πράξη. Τι έχουν γίνει τα λεφτά των επιδοτήσεων, που είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί, οι ΧΥΤΑ, οι ΑΠΕ, τα σκουπίδια της γειτονιάς μας, η ανακύκλωση και πολλά άλλα και μετά ας ασχοληθούν και με το πώς θα βαφτίσουν (εκ νέου μιας και ονομασίες διεθνώς υπάρχουν) την κάθε μορφή ενέργειας για να εξυπηρετήσουν τη πολιτική τους σταδιοδρομία.


Φαέθων