25.7.07

Βραχυκερατική Φυλή - Είδος υπό εξαφάνιση


Οι αγελάδες της βραχυκερατικής φυλής πιστεύεται ότι συγγενεύουν με τις αγελάδες της Ιλλυρικής βραχυκερατικής φυλής οι οποιές ήταν διαδεδομένες παλαιότερα σε όλα τα Βαλκανικά κράτη και φυσικά στην Ελλάδα.

Ζυγίζουν περίπου 200 κιλά και φτάνουν στα 700 κατω απο τις κατάλληλες συνθήκες. Καθόλη την διάρκεια του έτους διατηρούνται στους βοσκότοπους και μόνον σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα προφυλάσσονται σε στάβλους πρόχειρης συνήθως κατασκευής. Οι αγελάδες καλύπτουν τις θρεπτικές ανάγκες κυρίως από την βόσκηση.

Έτσι ήταν τα πράγματα μέχρι που ήρθε και στην Ελλάδα η Βιομηχανοποίηση της παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών.Απαιτούσαν μεγαλύτερες "αποδόσεις", δηλαδή μεγαλύτερα κέρδη, και η Ελληνική μικρόσωμη αγελάδα δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις.

Τότε ξεκίνησε η διασταύρωση της με την ελβετική αγελάδα. Οι αριθμοί των καθαρόαιμων βραχυκερατικών αγελάδων μειώθηκαν σε σημείο που τις οδήγησε σε εξαφάνιση και πλέον θεωρείται προστατευόμενο είδος απο την Ευρωπαική Ένωση. Σήμερα επιδοτείται με περίπου 580 ευρώ το κεφάλι.

Πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να θεσπιστούν άμεσα μέτρα για την αναβίωση αυτού του υπέροχου Ελληνικού ζώου που οδηγήθηκε στην εξαφάνιση με μοναδικό σκοπό τη μεγαλύτερη παραγωγή και τα αυξημένα κέρδη.