Νέα διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την απουσία αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στους δήμους της Ανατολικής Αττικής ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέφρασε αντιρρήσεις για τον βιολογικό Σπάτων - Ραφήνας, ενώ δύο δήμοι της περιοχής προχωρούν μόνοι τους στη δημιουργία εγκαταστάσεων. Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις, ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε χθες στο παράδειγμα των βιολογικών καθαρισμών της Ανατολικής Αττικής... ως χρηματοδοτούμενο προς υλοποίηση έργο.
Μετά μακρά αλληλογραφία με τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή αποφάσισε ουσιαστικά να διαχωρίσει τις πέντε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Αρτέμιδα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη και Ραφήνα) από τις υπόλοιπες 18 πόλεις που καταδικάστηκαν το 2007, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη για την τύχη των έργων. Η προειδοποιητική επιστολή, που έφθασε στις ελληνικές αρχές προ μηνός, αφορά βέβαια το σύνολο των 23 πόλεων, αλλά οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι υπόλοιπες 18 περιπτώσεις θα κλείσουν μέσα στο 2009.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ελλάδα όφειλε να είχε δημιουργήσει βιολογικό καθαρισμό και αποχετευτικό δίκτυο σε όλους τους οικισμούς άνω των 15.000 κατοίκων ώς το τέλος του 2000. Η έλλειψη αυτών των στοιχειωδών υποδομών αναδεικνύεται στο μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα των Μεσογείων, που αύξησαν τον πληθυσμό τους κατά 40% από το 1991 έως το 2001. Εκτιμάται δε ότι ολόκληρη η Ανατολική Αττική (Μεσόγεια και Λαυρεωτική) αναμένεται να κατοικείται από 250.000 κατοίκους έως το 2015, χωρίς βέβαια τις απαραίτητες υποδομές.
Οι πρώτες μελέτες για αντιμετώπιση του προβλήματος άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του '80 από την ΕΥΔΑΠ. Ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε το 2000 και προέβλεπε τη δημιουργία τριών βιολογικών καθαρισμών: του ΚΕΛ (Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων) Αεροδρομίου, που κατασκευάστηκε και λειτουργεί έπειτα από αρκετές περιπέτειες. Του ΚΕΛ Σπάτων - Ραφήνας (βορείων Μεσογείων), που θα εξυπηρετούσε τους δύο δήμους, καθώς και τις περιοχές Αρτέμιδας, Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών και Πικερμίου. Και του ΚΕΛ Παιανίας - Κορωπίου (κεντρικών Μεσογείων).
Οι έντονες αντιδράσεις των δήμων οδήγησαν σε διαδοχικές αναβολές του ΚΕΛ Σπάτων - Ραφήνας. Εν τω μεταξύ, δύο δήμοι αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνοι τους με ΣΔΙΤ τα απαραίτητα έργα. «Η μελέτη εγκρίθηκε από την Περιφέρεια και σε 1 - 2 μήνες θα δημοπρατήσουμε το έργο», ανέφερε χθες στην «Κ» ο δήμαρχος Ραφήνας, κ. Κεχαγιόγλου. Ακολούθησε απόφαση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εξέφραζε αντιρρήσεις για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΚΕΛ Σπάτων - Ραφήνας, βάζοντας ουσιαστικά στο ράφι το έργο. Παρά τις εξελίξεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χθες ότι ενέταξε το έργο προς χρηματοδότηση στο ΕΠΠΕΡ 2007 - 2013...
Πηγή: Καθημερινή