2.12.08

Όλα τα σκουπίδια στη Βεργίνα

Πολλές συζητήσεις έγιναν τις τελευταίες βδομάδες για την επερχόμενη κατασκευή μονάδας επεξεργασίας και υγειονομικής ταφής απορριμάτων στην Βεργίνα.Κάποιοι όπως φαίνεται δεν έχουν συνειδητοποιήσει την έκταση και την σοβαρότητα του ζητήματος αυτού. Για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση παραθέτουμε τρείς σημαντικούς παράγοντες που μας θέτουν κάθετα αντίθετους σε μια τέτοια ενέργεια:

Α) Ενώ ο απαραίτητος ΧΥΤΥ της Ημαθίας μπορεί να κατασκευαστεί σε άλλες προτεινόμενες περιοχές αποφασίστηκε να κατασκευαστεί σε απόσταση αναπνοής από τον Αλιάκμονα, μία περιοχή η οποία βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO και της NATURA

Β) Με την δημιουργία του τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των 1.200.000 κατοίκων της Θεσσαλονίκης ενώ στην Αθήνα ισχύει ειδική υγειονομική διάταξη, η οποία απαγορεύει την εκτέλεση έργων και τη διάθεση στερεών αποβλήτων σε απόσταση 1.500 μέτρων από τις λίμνες και τη διώρυγα του Μόρνου.

Γ) Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα έργο σαν και αυτό δίπλα σε ένα αρχαιολογικό χώρο είναι ανυπολόγιστες. Στο σημείο υπάρχουν εμφανή τα κατάλοιπα μιας από τις αρχαίες κώμες των Αιγών και απέχει 1,5 χλμ. από το όριο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων και 4 χλμ. από το Μουσείο της Βεργίνας.

---------------------------------------------------------

Στις 18/11 ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα εφημερίδων: «Αποφασισμένοι να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια φαίνεται πως είναι οι αρχαιολόγοι μετά τις πιέσεις που δέχεται το ΚΑΣ και την εμμονή δώδεκα δημάρχων -πλην της Βέροιας- για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας και υγιεινομικής ταφής των απορριμμάτων του Ν. Ημαθίας σε οπτική συνάφεια με τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.»

Σήμερα, στις 2/12 (μόλις 14 μέρες αργότερα) διαβάσαμε: «Τη δημιουργία χώρου επεξεργασίας απορριμμάτων σε απόσταση ενάμιση χιλιομέτρου από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας, ενέκρινε την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Την πρόταση είχε καταθέσει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης απορριμμάτων των Δήμων και Κοινοτήτων της Ημαθίας.»

Θεωρούμε πως δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός πάνω σε αυτό το ζήτημα που μάλλον "βρωμάει" (και όχι δεν φταίνε τα σκουπίδια)...