19.10.08

Pentti Linkola


Οι φίλοι του Pentti Linkola, δημιούργησαν πρόσφατα μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στο έργο του και την προσωπικότητά του. Ο παγκοσμίου φήμης Φινλανδός οικοφιλόσοφος, είναι γνωστός κυρίως για τις πολύ “ακραίες” του απόψεις. Ειδικά για το οικολογικό κίνημα είναι ένας εξτρεμιστής το λιγότερο. Ήδη έχουν αρχίσει μέσω αυτής της ιστοσελίδας να δημοσιεύονται μεταφράσεις σε διάφορες γλώσσες, δυστυχώς όχι ακόμη στα Ελληνικά. Τα κείμενά του δεν είναι οι συνηθισμένες οικολογικές βολικές για τη μάζα προτάσεις. Ο Pentti Linkola βρίζει τους ανθρώπους και τις συνήθειές τους, μιλά με πολύ σκληρά και προσβλητικά λόγια εναντίον της μάζας του σύγχρονου κόσμου και γενικά δεν κάνει… καμία προσπάθεια να ακουστεί ευχάριστος σε κανέναν. Αυτή η επιθετική του στάση ενάντια στον μοντέρνο πολιτισμό, η σκληρότητα του λόγου του, δεν τον βοηθά να έχει και πολλές συμπάθειες στο οικολογικό κίνημα. Ειδικά αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι ο ίδιος δηλώνει απροκάλυπτα και εθνικιστής και φυλετιστής. Σε κάθε περίπτωση λέει την αλήθεια όσο σκληρή και απάνθρωπη και αν ακούγεται στα αυτιά των πολλών.

“Οποιαδήποτε δικτατορία θα ήταν καλύτερη από τη σύγχρονη δημοκρατία. Δεν θα μπορούσε με τίποτα να υπάρξει δικτάτορας που να είναι περισσότερο ηλίθιος από την ηλιθιότητα της πλειοψηφίας των ανθρώπων. Η καλύτερη δικτατορία θα ήταν αυτή που θα κατρακυλούσε πολλά κεφάλια στο έδαφος ώστε να αποτρέπει κάθε οικονομική ανάπτυξη.”


Παρότι θα περίμενε κανείς να μην έχει κανέναν οπαδό… και όμως συμβαίνει το αντίθετο. Ο Linkola έχει διχάσει την ριζοσπαστική οικολογία και παρασέρνει μαζί του ένα μεγάλο ρεύμα οπαδών. Έχει όμως κερδίσει σίγουρα τον απόλυτο σεβασμό όλων για τα εξαιρετικά του συγγράμματα, τα οποία αναλύουν πολύ καλά έναν άλλο τρόπο ζωής βασισμένο στον οικοκεντρισμό. Ο ίδιος ζει στη φύση σύμφωνα με τις αρχές του κι κάνει πράξη τον τρόπο ζωής που πρεσβεύει.


“Πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία των επαναστατικών κινημάτων - από τους Εθνικοσοσιαλιστές, τους Φινλανδούς Σταλινικούς, από τα διάφορα στάδια της Ρωσσικής επανάστασης, από τις μεθόδους των Ερυθρών Ταξιαρχιών - και ας ξεχάσουμε τους ναρκισισμούς.
…Τα εναλλακτικά κινήματα και ομάδες αποτελούν ευχάριστη ανακούφιση και είναι πολύ καλοδεχούμενα από την κοινωνία του κέρδους και της οικονομίας.
…Οτιδήποτε έχουμε δημιουργήσει ως πολιτισμός τα τελευταία 100 χρόνια, πρέπει να καταστραφεί.”


http://www.penttilinkola.com/
Μέσω της ιστοσελίδας γίνεται σταδιακή προσπάθεια για μετάφραση των βιβλίων του και των κειμένων του. Επειδή τα βιβλία του χαρακτηρίζονται “φασιστικά” σε όλο τον κόσμο, δεν κυκλοφορούν μέχρι σήμερα εκτός Φινλανδίας.
http://www.penttilinkola.com/pentti_linkola/ecofascism_writings/

Novopress Hellas