4.7.08

Η επιστημονική φαντασία ως "σωτήρας"

Η, ψηφιακά επεξεργασμένη, εικόνα που παραθέτουμε πρόκειται για ένα σχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τα επόμενα χρόνια και θεωρείται η πόλη του μέλλοντος. Οι πόλεις αυτές θα μπορούν να φιλοξενήσουν 50.000 ανθρώπους και θα έχουν δικές τους ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η ενέργεια των κυμάτων.Μέσα σε αυτές θα κατασκευαστούν τεχνητά βουνά, λίμνες και τρία διαφορετικά λιμάνια για τις απαραίτητες μετακινήσεις των κατοίκων τους.
Κατά τον αρχιτέκτονά Vincent Callebaut, εμπνευστή αυτής της ιδέας, οι πόλεις αυτές είναι η λύση στη συνεχόμενη άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας.
Τώρα πως κατά τη γνώμη του αυτό το κατασκεύασμα είναι η λύση στις κλιματικές αλλαγές, στην άνοδο της στάθμης της θάλλασας και τα άλλα τόσα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η καπιταλιστική κοινωνία στο περιβάλλον δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Εμάς περισσότερο μας φαίνεται σαν μια παιδιάστικη φαντασίωση, μια προτροπή στο να κλείσει τα μάτια του ο κόσμος σκεφτόμενος "αφού θα βολευτούμε και μετα την καταστροφή γιατι να ασχοληθούμε;".
Η μόδα της κενής οικολογίας πρέπει να σταματήσει κάποτε καθώς όπως έχει αποδειχθεί περισσότερη ζημιά έχει κάνει παρά έχει προσφέρει.

Και για το τέλος σας παραθέτουμε μια φράση του εν λόγω "οικο-αρχιτέκτονα". "Στόχος είναι η δημιουργία μίας αρμονικής συνύπαρξης φύσης και ανθρώπου" Όπου φύση βλέπε το τεχνητό περιβάλλον των νησιών-πόλεων του...