11.5.08

Oι συνέπειες προ των πυλών

                                      

Όλες οι έρευνες που γίνονται κατά καιρούς όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές συμφωνούν ότι αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί στη διάρκεια αυτού του αιώνα τουλάχιστον τρείς βαθμούς.Όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Μεσόγειος θα υποστεί πρώτη και πιο έντονα τις συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

α)Η Μεσόγειος θα υποστεί μεγαλύτερες πιέσεις από την κλιματική αλλαγή σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη, καθώς η μέση αύξηση της θερμοκρασίας ανέρχεται σε ποσοστό 0,95%, έναντι 0,74% σε ολόκληρο τον κόσμο.
β)Μέσα στα έτη 2031-2060. η χώρα μας θα έχει αύξηση στη θερμοκρασία από 2 έως 4 βαθμούς και οι καύσωνες θα αυξηθούν από 1-2 το χρόνο στους 4-5!
γ)Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 25%, η ξηρασία θα αυξηθεί, ο κίνδυνος πυρκαγιών θα ενισχυθεί και η λειψυδρία θα συνεχιστεί τα επόμενα πενήντα χρόνια.
δ) Θα αυξηθεί η ζήτηση ενέργειας για ψύξη, η οποία θα φτάσει έως και 50%. Αντίθετα η ζήτηση ενέργειας για θέρμανση θα μειωθεί από 20-25%, αφού οι θερμοκρασίες που θα σημειώνονται το χειμώνα δεν θα είναι τόσο χαμηλές όπως είναι σήμερα.
ε)Η υπερθέρμανση της Μεσογείου θα οδηγήσει σε αλλαγή του χάρτη των καλλιεργειών. Ποικιλίες που ευδοκιμούσαν νότια, θα πρέπει να μετακινηθούν βορειότερα, ενώ λόγω του θερμού χειμώνα και του καυτού καλοκαιριού θα πρέπει να αλλάξει η περίοδος σποράς.
στ)Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, νέα είδη ψαριών θα εμφανιστούν στη Μεσόγειο, καθώς τροπικά ψάρια όπως το επικίνδυνο και τοξικό λαγόψαρο θα μετακομίσουν από τον Ινδικό Ωκεανό
ζ)Τέλος νέα είδη εντόμων απειλητικά για τις καλλιέργειες αλλά και την υγεία ζώων και ανθρώπων θα εμφανιστούν.

Εμέις καλούμε ξεχωριστά τον καθέναν σας να σκεφτεί σοβαρά τα παραπάνω στοιχεία και να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι κάτι το μακρινό που δεν μας επηρεάζει.Εδώ και γενιές ο άνθρωπος δρούσε χωρίς να τον ενδιαφέρει το αύριο.
Τώρα ήρθε η σειρά μας και εμείς θα υποστούμε τις συνέπειες.