11.5.08

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.


Πολύς λόγος γίνεται κατά καιρούς για την επικινδυνότητα της χρήσης των κινητών τηλεφώνων, των φορητών Η/Υ και άλλων συσκευών εξ αιτίας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που αυτά εκπέμπουν. Καλό θα ήταν αρχικά να διευκρινίσουμε πως ναι μεν δεν υπάρχουν ακριβή αποτελέσματα της επίδρασης της ακτινοβολίας αυτής στον άνθρωπο μιας και δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανάλογα πειράματα, αλλά εδώ και χρόνια είναι γνωστή η συγγένεια της με καρκίνους διαφόρων ειδών, μεταλλάξεις σε γονίδια και κύτταρα και άλλες αδιαθεσίες όπως πονοκέφαλοι, μείωση των μαθησιακών ικανοτήτων, κόπωση κ.α. .

Όπως όλοι μας θα έχουμε κάποια στιγμή νιώσει κατά τη διάρκεια που μιλάμε στο κινητό μετά από λίγα λεπτά θα νιώσουμε να αυξάνεται η θερμοκρασία του και φυσικά αυτή η θερμότητα να μεταφέρεται σε εμάς. Αυτή η θερμότητα όμως, είναι προϊόν της ηλεκτρικής-μαγνητικής ακτινοβολίας η οποία μας διαχέει και της οποίας την ένταση και την επικινδυνότητα πολλές φορές δε μπορούμε να εκτιμήσουμε μιας και δεν έχουν όλα τα κινητά παρόμοιες προδιαγραφές ασφαλείας. Το παράδειγμα αυτό είναι ένα μικρό δείγμα, το οποίο όμως βιώνουμε καθημερινά. Το όλο ζήτημα γίνεται όμως ακόμα πιο επικίνδυνο στα παιδιά. Ο εγκέφαλος ενός ενήλικα και ο οργανισμός του αντιδρούν διαφορετικά από ότι εκείνος ενός μικρού παιδιού που ακόμα αναπτύσσεται. Οι ειδικοί εφιστούν μεγάλη προσοχή στη προφύλαξη των παιδιών από τη χρήση τέτοιων συσκευών μιας και η ευρύτερη βιομηχανία βασίζεται όλο και περισσότερο στο αγοραστικό κοινό των παιδιών δελεάζοντας τα με νέες τεχνολογίες, παιχνίδια κ.λ.π. Οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να τα προφυλάξουν είναι οι ίδιοι οι γονείς τους.

Κάνοντας αυτή τη μικρή αναφορά στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά αποσκοπούμε στο να ωθήσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς να μεριμνήσουν για την υγεία τους. Η χρήση hands free είναι μέχρι στιγμής μία σημαντική λύση αλλά θεωρούμε πολύ σημαντικότερη τη λύση της μειωμένης χρήσης και κυρίως την προστασία των παιδιών. Κανείς δεν θα χάσει τη δουλεία του αν δεν κουβαλάει 24 ώρες το 24ωρο το κινητό πάνω του, κανένα παιδί δε θα χάσει τη χαρά του αν δεν έχει κινητό ή αν φύγει από την οθόνη που καθηλώνεται για ώρες και κανένας άνθρωπος δε θα χάσει τη κοινωνικότητα του αν σταματήσει να μιλάει στο κινητό με τις ώρες. Όλα χρειάζονται αλλά με μέτρο.