3.12.07

Ακόμα μια νεκρή αρκούδα

Τη προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε αρσενική καφέ αρκούδα, νεκρή και ακρωτηριασμένη, στη δασική περιοχή Κατσαούνια, στο χωριό Βερδικούσα της Ελασσόνας, στο όρος Αντιχάσια. Ο θάνατος του ζώου,στις αρχές Νοεμβρίου, προήλθε από πυροβόλο όπλο και στη συνέχεια ακολούθησε ο ακρωτηριασμός στα τρία από τα τέσσερα άκρα, ενώ του αφαιρέθηκε η κάτω σιαγόνα.

Στην Ελλάδα εώς το 17ο αιώνα, η αρκούδα ζούσε ακόμη και στην Πελοπόννησο ενώ σήμερα έχει περιοριστεί στις περιοχές της Πίνδου και της Ροδόπης. Δεν ξεπερνά τα 200 άτομα και σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων τα 2.500 άτομα.

Η αρκούδα δεν έχει φυσικούς εχθρούς και ο μοναδικός της εχθρός είναι ο άνθρωπος.Το κυνήγι της και η καταστροφή του οικοσυστήματος στο οποίο επιβιώνει κάνει τους αριθμούς της, χρόνο με το χρόνο, να μειώνονται. Η ελλιπής ενημέρωση του κοινού έχει δημιουργήσει την αντίληψη οτι η αρκούδα είναι απειλή για την ασφάλεια των ανθρώπων και την περιουσία των παραγωγών. Όπως έχει αποδειχθει όμως απο προσπάθειες στο εξωτερικό, σε περιοχές που το πρόβλημα συμβίωσης αρκούδας-ανθρώπου είναι πιο έντονο, η φόνευση της αρκούδας για προστασία είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε.