14.11.07

Tεράστια οικολογική καταστροφη στη Μαύρη Θάλασσα

Την χειρότερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών στην Μαύρη Θάλασσα, επεφύλαξε η κακοκαιρία. Προκλήθηκαν δεκατρία ναυάγια με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν χιλιάδες τόνοι πετρελαίου και θείου στη θάλασσα.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ρωσίας, οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες ενώ θα περάσουν χρόνια έως ότου καθαριστεί ο πυθμένας της.
Ήδη πάνω από 30.000 πουλιά πέθαναν κατά μήκος των ρωσικών ακτών λόγω της πετρελαιοκηλίδας. «Η ζημιά είναι τόσο μεγάλη που δε μπορούμε να την εκτιμήσουμε. Φαίνεται ότι πρόκειται για τεράστια οικολογική καταστροφή» δήλωσε ο Αλεξάντερ Τάτσχοβ, κυβερνήτης της περιοχής Κρασνοντάρ. Ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης, Βίκτορ Σούμπκοφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί την περιοχή αμέσως. Ένας άλλος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι το πετρέλαιο - το οποίο είναι συγκεντρωμένο στην επιφάνεια - μπορεί να παγώσει εξαιτίας του ψύχους και να κατακαθίσει στο βυθό με την μορφή παγωμένων κομματιών.
Περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν με ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται ήδη στη “μαύρη λίστα” των πλέον μολυσμένων θαλασσών ανά τον κόσμο, επειδή ανήκει στις λεγόμενες “κλειστές” θάλασσες που δεν έχουν μεγάλη επαφή με άλλες θάλασσες ή ωκεανούς.

http://gr.altermedia.info