19.10.07

Ασσύμετρη μνήμη και αποκαϊδια

Η εθνική καταστροφή που συντελέστηκε στα τέλη Αυγούστου, με τους εμπρησμούς τεράστιων εκτάσεων, σε Πελοπόννησο και Εύβοια κυρίως, δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη ούτε κατά προσέγγιση, ενώ θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να κατανοήσουμε πλήρως το μέγεθός της. Αυτό όμως για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι, είναι ότι η ευαισθησία των αρμόδιων κρατικών φορέων και του πολιτικού κόσμου γενικότερα, εξαντλήθηκε μέσα σε ενάμιση μήνα και μια προεκλογική περίοδο. Το θέμα πλέον έχει εξαφανιστεί από τα δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα, μέχρι να έρθει ο χειμώνας και μας υπενθυμίσουν οι καιρικές συνθήκες, με άσχημο τρόπο, την τραγικότητα της κατάστασης.

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι απόλυτα μετρήσιμη, επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες και παράμετροι, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την ανθρώπινη ποιότητα ζωής και είναι αδύνατο να καταμετρηθούν όλοι ποσοτικά. Έστω και έτσι όμως, τα αποτελέσματα της καταγραφής του δορυφόρου νέας γενιάς (MODIS) της NASA, που αφορούν τις εστίες πυρκαγιών που ανιχνεύονται καθημερινά, το χρονισμό, την εποχικότητα, τη γεωγραφική κατανομή και έκτασή τους, καθώς επίσης την ενέργεια που απελευθερώνεται από αυτές, είναι ενδεικτικά του ελληνικού ολοκαυτώματος.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα πυρκαγιών MODIS, του Πανεπιστημίου Maryland των ΗΠΑ, ο δορυφόρος κατέγραψε επταπλάσιο αριθμό ενεργών εστιών πυρκαγιών το 2007, σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα 2003 - 2006. Η επιφάνεια των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα ανέρχεται στα 2,8 εκατομμύρια στρέμματα, έκταση ίση με το 2% ολόκληρης της χώρας, με τις φωτιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια να αποτελούν περίπου το 60% ολόκληρης της καμένης έκτασης. Ο αριθμός των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα το 2003 ήταν 2.900 στρέμματα, το 2004 ξεπέρασαν τα 100.000, το 2005 έφτασαν τα 45.170 και το 2006 τα 16.355 στρέμματα. Από τις αναλύσεις των δεδομένων υπολογίζεται ότι, μόνο φέτος, κάηκαν 8,1 εκατομμύρια στρέμματα σε 14 χώρες της Νότιας Ευρώπης και απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα πάνω από 12,3 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Περισσότερα από 970.000 στρέμματα από τις καμένες εκτάσεις, βρίσκονται σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές σε χώρες του δικτύου NATURA 2000. Το 68,2% της συνολικής καμένης έκτασης ήταν δάση, ενώ εκτιμάται ότι για την περίοδο 1997-2004 οι φωτιές απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα κατά μέσο όρο 2,5 Pg άνθρακα, ετησίως.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν στη διαπίστωση ότι τα τελευταία, ιδιαίτερα, χρόνια συντελείται μια συστηματική καταστροφή του φυσικού πλούτου της Ευρώπης. Ειδικότερα για την Πατρίδα μας, στην τελική ευθεία πριν την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εαν οι φυσικοί αυτουργοί των εμπρησμών ήταν οικοπεδοφάγοι, ξένοι πράκτορες, ασυνείδητοι κάτοικοι ή όλοι αυτοί μαζί. Είμαστε όμως σίγουροι ότι ηθικοί αυτουργοί της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι όλοι οι φορείς του πολιτικού συστήματος, που όχι μόνο δεν είναι σε θέση να προστατέψουν την Πατρίδα μας από τις «ασσύμετρες» απειλές, αλλά συντηρούν και ενισχύουν κάθε αντιφυσική, αντιανθρώπινη, κερδοσκοπική δραστηριότητα.

Κύριοι υπεύθυνοι, όμως, είμαστε όλοι εμείς και ο καθένας προσωπικά. Εμείς είμαστε αυτοί που αποξενωθήκαμε από το φυσικό μας περιβάλλον, που ζούμε ατομιστικές ζωές σε τσιμεντουπόλεις, έχοντας ξεχάσει κάθε έννοια αλληλεγγύης, κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού. Εμείς που είμαστε έτοιμοι να μπαζώσουμε και να καταπατήσουμε για να αναβαθμίσουμε το πλαστικό lifestyle που μας προσφέρουν. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας ως ανθρώπινο είδος. Είναι εθνική και κοινωνική υπόθεση και ως τέτοια πρέπει να μας γίνει βίωμα για να δραστηριοποιηθούμε ενσυνείδητα, ο καθένας με τον τρόπο του.