4.10.07

Όχι άλλη υποκρισία !

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου,ακτιβιστές της Πράσινης Πτέρυγας βρέθηκαν στον "ενεργειακό" δήμο του Δημητρίου Υψηλάντη,στο νομό Κοζάνης.Δίπλα από τα φουγάρα του ΑΗΣ Καρδιάς,συζήτησαν με δημότες της περιοχής οι οποίοι μεγαλώνουν τις οικογένειες τους μέσα στη τέφρα και τον καρκίνο.Η κρατική αδιαφορία και η υποκρισία των τοπικών παραγόντων, έχει φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους, οι οποίοι αντιδρούν δυναμικά,με συγκεντρώσεις και καταλήψεις,στην αυθαιρεσία της ΔΕΗ,σε ό,τι αφορά την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στη λειτουργία των σταθμών της.Οι κάτοικοι της Ποντοκώμης και του Μαυροδεντρίου δέχτηκαν με ενδιαφέρον την παρέμβαση της Πρασινης Πτέρυγας και τις θέσεις των Εθνικιστών Οικολόγων.


ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ!
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΓΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και ο ΑΗΣ Καρδιάς, στο νομό Κοζάνης, καταλαμβάνουν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα, στη λίστα των 30 πιο ρυπογόνων μονάδων ηλεκτρισμού στην Ευρώπη. Οι ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τον σταθμό του Αγίου Δημητρίου, ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές 3.000.000 αυτοκινήτων, ενώ για την περίπτωση του ΑΗΣ Καρδιάς η αντιστοιχία ανέρχεται στα 2.100.000 αυτοκίνητα! Στην περιοχή, η θνησιμότητα από καρκίνο είναι τετραπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, τα μικροσωματίδια και η αιωρούμενη τέφρα προκαλούν θρόμβωση, αρρυθμίες και αθηροσκλήρυνση, που υποκινούν καρδιαγγειακά επεισόδια.
Για την κυβέρνηση και τον κ. Σουφλιά, η υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Δυτικής Μακεδονίας κοστολογείται στις 600.000 ευρώ, μια και μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, η επιβολή του ανωτέρω προστίμου ήταν και η μοναδική ενέργεια του αρμόδιου υπουργείου απέναντι στην ασυδοσία της ΔΕΗ, σε ό,τι αφορά τη μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων στη λειτουργία των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών.
Τόσα χρόνια, ακούγονται από όλους τους υπευθυνοανεύθυνους φορείς της περιοχής μεγάλα λόγια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο νομός Κοζάνης υποθήκευσε την υγεία των κατοίκων του με αντάλλαγμα μια θέση στη ΔΕΗ.
Για εμάς η οικολογία δεν είναι ένα περιστασιακό χόμπυ, αλλά στάση ζωής και συνείδηση. Ο αγώνας για ένα ανθρώπινο περιβάλλον είναι υποχρέωσή μας και είναι αγώνας για επιβίωση. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από τις διεκδικήσεις για Εθνική Ανεξαρτησία, ενάντια στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου που δεν σταματά απέναντι σε σύνορα και ανθρώπους.
Θέλουμε μια Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού που θα ανήκει στην Πατρίδα μας και θα επιστρέφει στην επιβαρυμένη τοπική κοινωνία, με υπευθυνότητα, τα υπερκέρδη που λυμαίνονται τα παράσιτα όλων των κυβερνήσεων που έχουν περάσει.
Άρθρο εφημερίδας Χρυσή Αυγή