22.2.11

Απειλή παραπομπής της Ελλάδας για τα αστικά λύματα

Δίμηνη διορία προς συμμόρφωση - διαφορετικά απειλεί με παραπομπή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο - δίνει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μη επεξεργασμένα αστικά λύματα που ρίπτονται σε περιοχές της ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα, Κορωπί, Νέα Μάκρη), στο Λιτόχωρο, στη Λευκίμμη, στην Έδεσσα και στα Μέγαρα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στις ελληνικές Αρχές προειδοποιητική επιστολή, διότι εννέα αστικά κέντρα εντός της ελληνικής επικράτειας δεν διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας για τη συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων, μολονότι βάσει ευρωπαικής οδηγίας θα έπρεπε να υφίστανται από το 2000.
Με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου,είχε γίνει σύσταση στην Ελλάδα για 23 ελληνικά αστικά κέντρα τα οποία δεν διέθεταν τα απαραίτητα συστήματα επεξεργασίας αποβλήτων. Τα 14 εξ αυτών συμμορφώθηκαν, όμως τα υπόλοιπα 9-6 βρίσκονται εντός του νομού Αττικής και 3 στην υπόλοιπη χώρα - δεν πληρούν τις απαραίτητες προυποθέσεις έως και σήμερα με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων των εν λόγω περιοχών. Η πρόβλεψη για την ολοκλήρωση των έργων είναι μετά την επόμενη διετία ενώ σε κάποιες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Καθημερινά διαπιστώνουμε την αδιαφορία του ελληνικού κράτους σε ολους τους τομείς και τις εκφάνσεις της δημόσιας υγείας, όταν βέβαια δεν συνυπάρχουν και επιμέρους κομματικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα.