14.4.11

Γαλάτσι, όπως λέμε Κερατέα;

Στους Ολυμπιακούς αγώνες μια αρκετά μεγάλη έκταση πρασίνου στο Γαλάτσι αποψιλώθηκε προκειμένου να φτιαχτεί ένα ολυμπιακό ακίνητο, το γνωστό σε όλους Παλαί του Γαλατσίου. Με οριακή πλειοψηφία και προφανή πολιτική σκοπιμότητα πάρθηκε τότε η απόφαση στο ΣτΕ που πρόσταζε να επιτραπεί η ανέγερση του Σταδίου από την “Ολυμπιακά Ακίνητα”. Στην συνέχεια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά από μια σύντομη χρήση του γηπέδου, ο χώρος παραχωρήθηκε σε ιδιωτική κατασκευαστική εταιρία που έκτοτε προσπαθεί να επιτύχει την κατασκευή ενός Mall, μια προσπάθεια που βρίσκει ενάντιους τόσο τον Δήμο Γαλατσίου στον οποίο περιέχεται η εν λόγω έκταση, όσο και τους γειτονικούς δήμους, όπως ο Δήμος Νέας Ιωνίας. Η όλη υπόθεση είχε κολλήσει στην αντίσταση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου που δεν δεχόταν να επικυρώσει την οικοδομική άδεια που παρανόμως είχε εκδώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ χωρίς περιβαλλοντική μελέτη. Και εκεί που η νομική διελκυστίνδα διεξαγόταν έρχεται η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μέσω του Δ.Ρέππα να χαρακτηρίσει την λεωφόρο Βεΐκου ως εθνικό δρόμο προκειμένου να μην χρειάζεται να παρθεί καμία άδεια από τον δήμο για το οποιοδήποτε έργο. Αυτού του ΦΕΚ είχε προηγηθεί ευχαριστήρια επιστολή του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία προς τον Θ.Πάγκαλο και την Ομάδα Εργασίας Απεμπλοκής Επενδύσεων της οποίας ηγείται.

Ποιες θα είναι όμως οι επιπτώσεις του εν λόγω χαρακτηρισμού της Βεΐκου ως εθνικού δρόμου, ποιες θα είναι δηλαδή οι επιπτώσεις του νομικίστικου κόλπου που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προκειμένου να παρακάμψει την αντίσταση του Δήμου; Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Γαλατσίου κόβεται στην μέση αφού η κεντρική οδική αρτηρία που περνά από το κέντρο του δεν θα μπορεί να έχει φανάρια και διαβάσεις πεζών, γεγονός που δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο κυκλοφοριακό της εν λόγω συνοικίας, αλλά και επιπτώσεις στον εμπορικό κόσμο της.

Το ίδιο το εμπορικό κέντρο από την άλλη θα έχει προφανείς επιπτώσεις στην τοπική αγορά, αφού τα τοπικά καταστήματα θα έχουν να ανταγωνιστούν σε πολύ κοντινή απόσταση ένα μεγαθήριο, το οποίο θα φιλοξενεί πολλές πολυεθνικές εταιρίες σε ένα και μόνο κτίριο. Επιπλέον η ανέγερση του στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο περιτριγυρίζεται από πράσινο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην παρακείμενη δασική έκταση, αφού όπως φαίνεται θα πρέπει να γίνει “χρήση” της για την κατασκευή ανισόπεδου κόμβου και υπόγειας διάβασης για να γίνει προσβάσιμο το καπιταλιστικό μεγαθήριο. Σε αυτό τον συλλογισμό δεν λογίζονται καν οι επιπλέον κατασκευές που πιθανόν γίνουν για να γίνει ακόμα ευκολότερη η πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο.

Από την πλευρά του ο δήμος, μέσω του Δημάρχου, απάντησε ότι θα σταθεί ενάντιος απέναντι στην ασυδοσία του κράτους, αν και προς το παρόν τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος και όχι πισώπλατες κινήσεις προκειμένου να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία. Αυτή είναι η “πράσινη ανάπτυξη” του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε στην Κερατέα και όπως αναμένεται να φανεί στο Γαλάτσι, μια στυγνή και απροκάλυπτη προστασία και προώθηση των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων ενάντια στον Λαό. Το κλείσιμο της Λεωφόρου Βεΐκου που προανήγγειλε ο Δήμαρχος Γαλατσίου, σε περίπτωση που το κράτος εμμείνει στην ασυδοσία του, θα παραλύσει κυριολεκτικά την Αθήνα, αφού αυτός είναι ο κεντρικός κόμβος που συνδέει τα βόρεια προάστια των Αθηνών με το κέντρο της Αθήνας, οπότε αναμένεται, σε αυτή την περίπτωση, η άμεση επέμβαση των ΔΚΥΕ (Δυνάμεις Καταστολής Υπέρ Εργολάβου) ή αλλιώς ονομαζόμενες ως ΜΑΤ.