28.3.11

Όχι ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, που αποτελείται από πολίτες και φορείς των Σπάτων Αρτέμιδος, Ραφήνας, Πικερμίου Παλλήνης:

Για άλλη μια φορά η Πολιτεία προσπαθεί να υποβαθμίσει τις περιουσίες μας, τις πόλεις μας, τη θάλασσά μας και κυρίως τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας.

Προσπαθούν να μας επιβάλουν ένα τεράστιο, φαραωνικού τύπου Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στο Πλατυχωράφι, για όλους τους Δήμους Βορείων Μεσογείων (Γέρακα, Παλλήνης, Ανθούσας, Πικερμίου, Ραφήνας, Γλυκών Νερών, Σπάτων, Αρτέμιδος)!

· Το ΚΕΛ θα καταστρέψει όχι μόνο τα 137 στρέμματα που θα απαλλοτριώσει (έγγραφο ΕΥΔΑΠ 381292/17-2-11), αλλά και όλες τις γύρω περιοχές, αφού με τις προτεινόμενες ανοικτού τύπου δεξαμενές (έγγραφο Περιφερειάρχη κ. Λιακόπουλου 7309/4290/4-3-2011) η λυματολάσπη θα μένει έκθετη στην ατμόσφαιρα, η ανυπόφορη δυσοσμία θα φτάνει σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, και σμήνη εντόμων θα μεταφέρουν κάθε είδους μόλυνση και μικρόβια. Υπόψιν ότι σύμφωνα με τη βιβλιογραφία επί του θέματος, συστήνεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους κατοίκους των ομόρων του ΚΕΛ περιοχών… Το παραγόμενο δε βιοαέριο θα καίγεται με πυρσούς μολύνοντας την ατμόσφαιρά, αντί να χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

· Καταστρέφεται η θάλασσα της Αρτέμιδος, διότι ακόμα και στην περίπτωση τριτοβάθμιας επεξεργασίας που να λειτουργεί άψογα (πράγμα αμφίβολο), τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα του αγωγού απορροής δεν ενσωματώνονται στο θαλασσινό νερό, παραμένοντας ξένο σώμα και αλλοιώνοντας το περιβάλλον για πάντα. Επίσης τα καρκινογόνα βαρέα μέταλλα, τα αντιβιοτικά και τα ορμονούχα απόβλητα δε διασπώνται και περνούν στη διατροφική αλυσίδα μέσω των προϊόντων αλιείας.

· Η αξία της γης και η προοπτική αξιοποίησής της εκμηδενίζεται, όχι μόνο στην περιοχή Πλατυχωράφι, αλλά και σε όλες τις όμορες περιοχές, αφού κανείς δε θα ενδιαφερθεί να αγοράσει γη ή να εγκατασταθεί κοντά στη νέα Ψυττάλεια που δημιουργείται.

· Οι λίγες ιδιοκτησίες που πρέπει να απαλλοτριωθούν, δεν πρόκειται να αποζημιωθούν επαρκώς, αφού η Πολιτεία έχει αρχίζει να περιορίζει τη δυνατότητα αξιόλογης αποζημίωσης με νομοθετήματα όπως ο Ν. 3555/2007. Ούτε εξάλλου η οικονομική κατάσταση της χώρας επιτρέπει πλέον προσδοκίες ικανών αποζημιώσεων, ακόμα και αν κάποιοι διαρρέουν ψευδείς φήμες ότι θα απαλλοτριωθεί μεγαλύτερη έκταση, θα δοθούν πολλά χρήματα κλπ. Οι μόνοι ωφελημένοι είναι ο εθνικός εργολάβος και οι «συνεργάτες» του, που προπαγανδίζουν την κατασκευή του θηριώδους ΚΕΛ, καταδικάζοντας την πόλη μας για πάντα…

Υποστηρίζουμε το βιολογικό, αλλά προτείνουμε ο κάθε Δήμος να διαχειρίζεται τα δικά του λύματα και όχι να συγκεντρωθούν στο Πλατυχωράφι οι ακαθαρσίες και τα λύματα του Γέρακα, των Γλυκών Νερών, της Παλλήνης, του Πικερμίου, της Ραφήνας κλπ.

Υποστηρίζουμε το βιολογικό, αλλά όχι παρωχημένης και παλαιάς τεχνολογίας, που συμφέρει μόνο τους εργολάβους, αλλά καταδικάζει την περιοχή μας. Σήμερα πλέον, σε όλο τον κόσμο από την Ευρώπη (Βαρκελώνη, Λιθουανία κλπ) έως την Ασία (Κίνα) οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού είναι νέας τεχνολογίας, ώστε τα επεξεργασμένα λύματα να επαναχρησιμοποιούνται και δεν απαιτείται να εκβάλλουν στη θάλασσα.

Υποστηρίζουμε το βιολογικό, αλλά όχι σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ
πολιτών και φορέων Σπάτων Αρτέμιδος, Ραφήνας, Πικερμίου Παλλήνης