24.9.10

Θέλουν να κόψουν την …«χιτλερική βελανιδιά»!

Σε μια αναπάντεχη ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχές μιας επαρχίας της Πολωνίας, σχετικά με ένα δέντρο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Jaslo. Εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του (αγγίζει τα 15 περίπου μέτρα σε ύψος), έχει σχηματίσει φυσικά μια πλατεία, που ανάγκασε τους κατασκευαστές δρόμων της χώρας, να κατασκευάσουν έναν κυκλικό κόμβο γύρω από αυτό για το οδικό δίκτυο, ώστε να περνούν τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Πρόσφατα, η δήμαρχος του Jaslo, Maria Kurowska, πληροφορήθηκε την ιστορία του δέντρου αυτού, από υπερήλικες κατοίκους της πόλης. «Λάβαμε πληροφορίες ότι το αυτό, δεν είναι ένα συνηθισμένο δέντρο, αλλά φυτεύτηκε εδώ με αφορμή τα γενέθλια του Αδόλφου Χίτλερ. Επομένως πρέπει να βελτιώσω το οδικό δίκτυο της πόλης, ή να επιτρέψω να υπάρχει ένα μνημείο αφιερωμένο σε αυτόν τον εγκληματία; Η επιλογή για εμένα είναι απλή», δήλωσε η ίδια, εκφράζοντας την απαίτηση διαφόρων πολιτών οι οποίοι με την αποκάλυψη της προέλευσης του δέντρου, συγκρότησαν αμέσως ένα σύλλογο με… στόχο να κοπεί!

Παρόλα αυτά, ο άνθρωπος που είναι η πηγή των πληροφοριών σχετικά με το δέντρο, ο 81χρονος Kazimierz Polak, αντιτάθηκε στις επιδιώξεις της δημάρχου, υποστηρίζοντας την λογική άποψη πως: «Το δέντρο δεν έχει κάνει κανένα κακό, δεν είναι ένοχο ή αθώο για κάτι. Είναι υγιές και ψηλό, αφήστε το να μεγαλώσει κι άλλο. […] Ήταν στα 1942, όταν Γερμανοί στρατιώτες έφεραν ένα δοχείο σκεπασμένο με μια Σβάστικα και φύτεψαν τον σπόρο βελανιδιάς εδώ στο κέντρο της πόλης. Έπαιζε μια στρατιωτική ορχήστρα και του απέδιδαν τιμές, με χαιρετισμούς και παρελαύνοντας ντυμένοι επισήμως. Ο πατέρας μου, μου είπε έπειτα πως ήταν τα γενέθλια του Χίτλερ και αργότερα ανακαλύψαμε πως ο σπόρος του φυτού, είχε έρθει από το Μπράουναουμ αμ Ινν της Αυστρίας, όπου ο Χίτλερ γεννήθηκε. […] Είναι μια από τις παραξενιές της Ιστορίας. Αλλά, για τι είναι ένοχη η βελανιδιά;»

Η πόλη Jaslo καταστράφηκε το 1944, όταν ο Κόκκινος Στρατός πλησίαζε τις Γερμανικές γραμμές. Δεν πρόλαβε να εκκενωθεί και από τα 1200 σπίτια, μόνο 30 δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον βομβαρδισμό από τους επελαύνοντες και την ανατίναξη από τους Γερμανούς, πολλών κτιρίων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους Σοβιετικούς.

πηγή: xagr.net