8.7.10

Το πιο άχρηστο πλάσμα της φύσης είναι ο άνθρωπος

Στην διπλανή φωτογραφία βλέπουμε έναν αναρχίζων καραγκιόζη με τζίβες να κάνει αεροπλανική στροφή 360 μοιρών γιατί νόμιζε ότι μπορεί να παίξει με ταύρο όσο εύκολα στρίβει τον μπάφο.
Στο ετήσιο φεστιβάλ San Fermin που γίνεται στην Βασκική πόλη Παμπλόνα, χθες Τετάρτη ξεκίνησε το παραδοσιακό τρέξιμο των ταύρων, με αποτέλεσμα ένας 20χρονος από την Σαραγόσα αλλά κι ένας Αυστραλός μόλις 18 ετών, να προσκομισθούν σοβαρά τραυματισμένοι καθώς κι άλλοι που ποδοπατήθηκαν αλλά χτύπησαν λιγότερο σοβαρά.

Είναι θλιβερό να βλέπεις τον άνθρωπο να έχει καταντήσει ένα γελοίο πλάσμα, πλήρως αποκομμένος από την ίδια την μητέρα φύση, γαλουχημένος στην αστική ζωή και αποχαυνωμένος από αυτή. Αυτά τα παραδοσιακά έθιμα, που συνήθως κατακρίνονται από κάτι φλώρους αριστεριστές πασιφιστές, αλλά και «μολύνονται» από την παρουσία χαζοχαρούμενων αστών (σαν αυτούς που βλέπουμε αυτές τις μέρες στις κερκίδες της Νότιας Αφρικής) είναι πράγματι πολύ όμορφα και δική μας θέση είναι πως πρέπει να υπάρχουν, αλλά να υπάρχουν σύμφωνα με τους κανόνες και τις αξίες που τα δημιούργησαν κι όχι ως «ακραίο» σπορ και ψυχαγωγία για τον σύγχρονο άνθρωπο της οθόνης και της καρέκλας που αναζητά άγαρμπα δόσεις αδρεναλίνης.

Το τρέξιμο των ταύρων στην Παμπλόνα είναι μια παράδοση 400 ετών (στην υπόλοιπη Ισπανία είναι πολύ περισσότερο) και έγινε διάσημο παγκοσμίως από ένα βιβλίο του Χεμινγουεϊ. Από το 1910 και σε διάστημα ενός αιώνα έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι, με τον τελευταίο να σημειώνεται το 2009.
.