12.6.10

Φίδια μέσα στην πόλη

Είναι πολύ παράξενο αλλά στους ανθρώπους της ΑΝΙΜΑ δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη: μπορεί να συναντήσει κανείς φίδια μέσα στην πόλη, ακόμη και στο κέντρο, γνωστά φίδι είναι όπως ο λαφιάτης (Elaphe quatorlineata) που πρόσφατα βρέθηκε ένας στα Πατήσια με την συνοδεία…περιπολικού της Αστυνομίας παρακαλώ, το οποίο κάλεσε την φιλοζωική ΑΝΙΜΑ για να το παραλάβουνε. Άλλα ακίνδυνα φίδια που μπορούμε να συναντήσουμε στην Αθήνα είναι τα σπιτόφιδα (Zamenis situla), τα νερόφιδα (Natrix natrix) σε παραποτάμιες συνοικίες, σε περιοχές που έχουν πολλά υπόγεια ύδατα ή πολλούς υπονόμους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα νερόφιδα εισχωρούν στους υπονόμους(δεν είναι βρώμικα ζώα) δενδρογαλιές (Ηierophis gemonensis) κυρίως στις περιοχές των βορείων προαστίων όπου υπάρχει πολύ πράσινο μαζί με τις σαΐτες (Platyceps najadum) και σαπίτες (Malpollon monspessulanus) στις παρυφές της πόλης, και πού και πού αλλά σπάνια θα έλεγα κάποια οχιά αμμοδύτη (Vipera ammodytes).Έχουν βρεθεί τέτοιες οχίεςμόνο 2 φορές σε γειτονιά απέναντι από τον λόφο του Λυκαβηττού.
Δεν είναι εύκολο για τα φίδια αυτά να επιβιώσουν στην πόλη, κυρίως τρέφονται με ποντικάκια, νεοσσούς πουλιών, αυγά πουλιών, σκουλήκια και έντομα και συνήθως ζουν σε παλιά σπίτια με αυλές και υπόγεια οπότε, όταν γίνονται κατεδαφίσεις και εκσκαφές, χάνουν το σπίτι τους και μπορεί κανείς να τα δει να περιφέρονται στους γύρω δρόμους . Αν εξαιρέσουμε την οχιά αμμοδύτη όλα τα υπόλοιπα φίδια που μπορεί να δει κανείς να περιφέρονται στην πόλη είναι απολύτως ακίνδυνα και ωφέλιμα για εμάς. Γι αυτό, τα αντιμετωπίζουμε με απόλυτη ψυχραιμία! Και, κυρίως, δεν πρέπει να τα σκοτώνουμε αλλά να καλούμε άμεσα την φιλοζωική οργάνωση ΑΝΙΜΑ ή άλλες οργανώσεις να έρθουν να τα πάρουν.
Άλλωστε το γεγονός ότι πλέον πολλά άγρια ζώα και εκτός των φιδιών έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα της πόλης μας, δείχνει την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στο περιβάλλον,το «ξεσπίτωμα» των ζώων είναι πλέον γεγονός.

Σαπίτης

Λαφιάτης


Δενδρογαλιά

Νερόφιδο natrix natrix