8.6.10

Ψαραετός γεμάτος πετρέλαια

Ένας ψαραετός (Pandion haliaaetus) έφτασε από τη Νίσυρο στον Σταθμό Α' Βοηθειών του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ΑΝΙΜΑ, με το φτέρωμά του λερωμένο από πετρέλαια. Ο ψαραετός είναι ένα σπάνιο μεταναστευτικό αρπακτικό, που μάλλον ακολουθούσε μια πορεία προς το Δέλτα του Έβρου.

Ψαρεύοντας, πιθανόν σε κάποιο λιμάνι, βούτηξε σε πετρέλαια που τόσο εύκολα αφήνουν τα κάθε είδους σκάφη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πανίδα. Το πουλί πρέπει να πλυθεί και να καθαριστεί, διαδικασία που προκαλεί πάντα μεγάλο άγχος στα πουλιά και, κατά συνέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Στη συνέχεια πρέπει να μεταφερθεί σε κατάλληλο βιότοπο για επανένταξη.

Ένας μικρός μπούφος (Bubo bubo) βρέθηκε στην Ανάβυσσο, σε περιοχή που ήταν άγνωστο μέχρι τώρα ότι φωλιάζει το είδος, από αναρριχητές, πάνω σε αναρριχητικό πεδίο.

Επειδή ήταν μόνος και μακριά από φωλιά, οι άνθρωποι που το βρήκαν θεώρησαν καλό να το πάρουν μαζί τους και το μετέφεραν στην ΑΝΙΜΑ.

Σε συνεννόηση με τους ανθρώπους της Ορνιθολογικής, εξετάζουμε τη δυνατότητα να το ξαναπάμε στη φωλιά όπου, όπως μάθαμε, υπάρχει το αδελφάκι του. Μέχρι τότε, πάντως, τον ταΐζουμε για να δυναμώσει. Τίθεται όμως πάλι το πρόβλημα των αναρριχητικών πεδίων που, μαζί με τα αλεξίπτωτα πλαγιάς και άλλα αθλήματα στη φύση, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην πανίδα, ιδίως κατά την περίοδο του φωλιάσματος, από Φλεβάρη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.