9.5.10

Παράνομο ψάρεμα στη λίμνη Παμβώτιδα

Η Πράσινη Πτέρυγα καταγγέλει την ασυνειδησία των ψαράδων που ενώ έχει απαγορεύτει το ψάρεμα για την αναπαραγωγή των ψαριών στη λίμνη Παμβώτιδα για τον μήνα Μάιο από την Νομαρχία Ιωαννίνων, οι ίδιοι συνεχίζουν ανανόχλητοι την διασκεδαστική τους δραστηριότητα.
Το δελτίο τύπου είχε ως εξής:

"Με απόφαση του Νομάρχη Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, και με σκοπό την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών, από 1η μέχρι 31η Μαΐου 2010 απαγορεύεται η διενέργεια της αλιείας, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο στη Λίμνη Παμβώτιδα και στις γύρω από αυτήν τάφρους, σε όλες τις τοποθεσίες των παραλιμνίων κοινοτήτων και της Νήσου.
Επίσης από 1ης Μαΐου 2010 και έως 30 Σεπτεμβρίου 2010 απαγορεύεται η διενέργεια της αλιείας με κάθε αλιευτικό εργαλείο και μέσον στις περιοχές των καλαμώνων και βάλτου της Λίμνης Παμβώτιδας, διότι θεωρούνται φυσικοί βιότοποι αναπαραγωγής των ψαριών." - Νομαρχίακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων

Φυσικά για να πούμε και του στραβού το δίκιο, πέρα από την ανακοίνωση δεν ενημερωθήκαμε ούτε παρατηρήσαμε κάποιο επιπλέον μέτρο για τη προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών που αυτόματα συμβάλλει στη διατήρηση του οικοσυστήματος της περιοχής. Πινακίδες που να ενημερώνουν σχετικά τους ψαράδες δεν υπάρχουν πουθενά (αντίστοιχες αυτών για το κυνήγι) πόσο μάλλον περιπολίες. Το προφανές συμπέρασμά μας είναι πως οι ανακοινώσεις πάνε και έρχονται χωρίς καμία κίνηση και από ότι φένεται κάτι τέτοιο τις καθιστά δώρο άδωρο. Εκτός αυτού θα πρέπει ο κάθε ένας που ασχολείται με δραστηριότητες που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον και κάποιο συγκεκριμένο οικοσύστημα να έχει λάβει τη βασική αντίστοιχη παιδεία και τρόπους συμπεριφοράς. Για να γίνει κάτι τέτοιο βέβαια προυποθέται ένα σύστημα ελέγχου, ίσως λίγο ουτοπικό για το ελληνικό κράτος.