6.4.10

Τα άλογα της Πίνδου και η αδιαφορία των γραικύλων

Μέσα στο νεοελληνικό «παζάρι» της ‘κονόμας και της ρεμούλας, της ψηφοθηρίας και των εκλογών, ο homo γραικύλους αφήνει να εξαφανισθούν τα ζωντανά σημάδια χιλιάδων χρόνων παράδοσης του λαού μας. Παίρνοντας τα διάφορα «Ντάτσουν» μέσα στο καταναλωτικό πανηγύρι του Ανδρέα Παπανδρέου, που σήμερα πληρώνουμε με την χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, άφησαν πανάρχαιες ελληνικές ράτσες αλόγων να σβήσουν! Ανάμεσά τους τραγική περίπτωση τα άγρια άλογα της Πίνδου, τα οποία ευτυχώς περήφανα κι αγέρωχα επανεμφανίστηκαν σε κοπάδια στην Πίνδο και καλπάζουν στις βουνοκορφές του Σουλίου. Η βαρυχειμωνιά του 2004 είχε αποδεκατίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους κι είχε αφήσει πίσω της μόνο 49 μικρά, τα οποία κατάφεραν και επέζησαν παρά τις κακουχίες και την ταλαιπωρία που υπέστησαν.

Οι παγωνιές του 2004 στάθηκαν μοιραίες για τα άλογα που διαβιούν στην οροσειρά του Σουλίου. Το ένα μετά το άλλο υπέκυψαν και τα κουφάρια τους βρέθηκαν την άνοιξη του 2005 μόλις έλιωσαν τα χιόνια. Η εικόνα ήταν φρικιαστική κι ο θάνατος των ζώων μαρτυρικός όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της «Σουλιώτικης Συμπολιτείας», Νίκος Στράτης. Πρόχειροι υπολογισμοί εκτιμούν ότι πάνω από 100 άγρια άλογα πέθαναν τον χειμώνα του 2004. Σύμφωνα με τους ντόπιους, τα ζώα που ήταν σε κοπάδια εγκλωβίστηκαν στις γυμνές από βλάστηση βουνοπλαγιές, καθώς το χιόνι έφτασε στο ύψος των δύο μέτρων και εκεί εξουθενωμένα από την έλλειψη τροφής υπέκυψαν στο πολικό ψύχος.

Ανάμεσα στις ράτσες των αλόγων που σχεδόν έχουν εξαφανιστεί και για τα οποία δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα και ο περίφημος Θεσσαλικός Ίππος. Γράφει σχετικά γι’ αυτόν ο κ. I. MENEΓΑTOΣ Eπίκ. καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: «H φυλή της Θεσσαλίας είναι αρχαία Ελληνική φυλή. Από άλογα της φυλής αυτής αποτελείτο το αρχαιοελληνικό ιππικό και ο Bουκεφάλας, το αγαπημένο άλογο του M. Αλεξάνδρου, ήταν θεσσαλικό άλογο. Σήμερα αντιπροσωπευτικά ζώα της φυλής αυτής σπανίζουν, ώστε η φυλή να θεωρείται σχεδόν εξαφανισμένη. Άτομα της φυλής αυτής συναντώνται σε θρησκευτικές πανηγύρεις της Δ. Mακεδονίας, όπου είθισται να λαμβάνουν μέρος έφιπποι προσκυνητές.»