23.11.09

Ευρωπαϊκό πνεύμα


Δύο νεαρές συναγωνίστριες από τη Γαλλία αποφάσισαν να γνωρίσουν την Μεγάλη Ευρωπαϊκή Πατρίδα, με τον φυσικότερο τρόπο: περπατώντας!

Η πρώτη ρήση στον
ιστοχώρο τους είναι του Ernst Jünger:

«Μας χωρίζει άβυσσος μ’ εκείνους που χτυπιούνται για την υλική καλοπέραση»

Η Ματθίλδη και η Φανή εξηγούν:
Τί είναι η περιπέτειά μας; Γιατί; Για ποιους;
Έχουμε παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την οπτική που υιοθετούμε. Οι ίδιες ερωτήσεις υποβάλλονται: «Με τα πόδια!;!» , «Για ένα έτος!;!», «Μόνες σας!;!»… Επίσης λέγεται ότι ανήκουμε σε κάποια σκοτεινή οργάνωση, σε ομάδα σπουδαστών ή ότι είμαστε προσκυνητές! Το τελευταίο θα ήταν το πιο κοντινό στο σχέδιό μας, δεδομένου ότι ο στόχος ενός προσκυνήματος είναι μια εστίαση στον εαυτό, μια εσωτερική αναζήτηση.

Η περιπέτειά μας είναι προσωπική, την ονειρευτήκαμε, την φανταστήκαμε, και την πραγματοποιούμε.

Ζούμε με τον Ήλιο, ξαπλώνουμε να κοιμηθούμε το ηλιοβασίλεμα, ξυπνάμε την αυγή, ακολουθώντας τον φυσικό ρυθμό των εποχών, νιώθοντας το κρύο στα πόδια μας, τη βροχή να στάζει στο πρόσωπό μας και ο ήλιος μας κάνει να συνοφρυωνόμαστε. Ξαναδενόμαστε με τη Φύση, μη κλείνοντας τα μάτια μας σε αυτό το μέρος της ύπαρξης!

Αυτή η κοινωνία μας αρρωσταίνει, επειδή όλα κινούνται τόσο γρήγορα, οι διαφημίσεις μας κάνουν να ονειρευόμαστε τρομερούς πλαστούς «ειδυλλιακούς» κόσμους!

Ωθούμαστε να πιστέψουμε στο φυσικό και το υπερφυσικό, υποστηρίζοντας το ελληνικό Όλον! Για να ξαναδεθούμε με αυτές τις πρωταρχικές αξίες, έχουμε επιλέξει μια στενή προσέγγιση τωνWandervögel. Δεν είναι το πρότυπό μας, αλλά αναγνωρίζουμε τις ομοιότητες με το γερμανικό κίνημα νεολαίας ενάντια αστικό πνεύμα, περί το 1914. Είναι ένας καλός τρόπος να ενσωματώσουμε τις αξίες μας!

Το ήθος των Wandervögel χαρακτηρίζεται από έναVölkisch πνεύμα (σύνθετη έννοια που σημαίνει ταυτόχρονα «τοπικιστικό», «παραδοσιακό», «εθνικό» και «αγροτικό»), από τη συντροφικότητα, την ελευθερία και την επανάσταση ενάντια στο αστικό πνεύμα. Οι νέοι Γερμανοί τότε επίσης βρήκαν μια ορισμένη οικολογική σύλληψη του κόσμου, την επιθυμία για μια απλή ζωή, υγιή και κοντά στη φύση, απορρίπτοντας τον κόσμο των πόλεων και των τεχνητών αξιών, που αλλοτριώνουν τη νεολαία και έχουν κάνει τα άτομα να ξεχάσουν την ουσία των πραγμάτων και της φύσης.

Οι δύο κοπέλες αναχώρησαν από το Mont Ventoux της Γαλλίας κατά την φθινοπωρινή ισημερία, στις 21 Σεπτεμβρίου. Έφτασαν στη Ρώμη, όπου επισκέφτηκαν συναγωνιστές, στις 15 Νοεμβρίου και υπολογίζουν να είναι στην Πάτρα στις 25 του μήνα. Θα αφιερώσουν ολόκληρο μήνα για να επισκεφτούν τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος, υπολογίζοντας να φτάσουν στους Δελφούς για το χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου. Στην συνέχεια Θερμοπύλες και Θεσσαλονίκη, απ’ όπου θα πάρουν το τραίνο για Βουλγαρία και μετά Ρουμανία, ώστε ν’ αναπληρώσουν τον χρόνο που θα επενδύσουν στην Ελλάδα. Οι άλλοι σταθμοί του οδοιπορικού τους θα είναι Ουγγαρία, Σλοβακία, Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Σκωτία, Ιρλανδία και υπολογίζουν ότι τον Ιούνιο θα είναι ξανά στην Γαλλία.


Οι ευχές μας τις συνοδεύουν.