17.6.09

Η επιστροφή του πύρινου εφιάλτη

ΠΟΣΟ ΤΥΧΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ;
Μέσα Ιουνίου έχουμε και ήδη ξέσπασαν οι πρώτες πυρκαγιές και μάλιστα τρεις σε περιοχή κοντά ή σχετικά κοντά στην πρωτεύουσα. Πάλι θα μιλάνε για άγνωστους εμπρηστές, που όμως ποτέ δε συλλαμβάνονται. Πάλι για ανευθυνο-υπεύθυνους, που ποτέ δεν παραιτούνται, ενώ σε λίγα χρόνια θα δούμε να ξεφυτρώνουν βίλες στα καμένα… Μαζί με το δελτίο καιρού όπως όλα δείχνουν αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε και δελτίο πυρκαγιών. Ήδη οι πρώτες είναι γεγονός:
«Πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 3.30 το μεσημέρι της Δευτέρας στον Υμηττό, σε χαράδρα στην Άνω Γλυφάδα, πολύ κοντά σε κατοικίες, στο τέλος της λεωφόρου Κωνσταντίνου Αθανάτου. Τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, δίνουν μάχη με τις φλόγες. Το έργο τους δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος που πνέει στην περιοχή. Λόγω των ανέμων το μέτωπο της φωτιάς πήρε γρήγορα διαστάσεις εκατοντάδων μέτρων και κινήθηκε νοτιοανατολικά, παράλληλα με την κατοικημένη περιοχή, καίγοντας ξερά χόρτα και πεύκα. Το μέτωπο φτάνει πλέον στο ύψος της Βούλας.»
«Σε ύφεση η φωτιά στο Λαύριο που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής, καθώς και το πύρινο μέτωπο στη Ριτσώνα της Εύβοιας που έκαιγε από το Σάββατο πευκοδάσος της περιοχής. Η πυρκαγιά στα Λεγρενά Λαυρίου ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής και επί τόπου βρέθηκε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 50 πυροσβέστες, 17 οχήματα, 3 αεροσκάφη και πεζοπόρο τμήμα. Όσον αφορά στη Ριτσώνα, εκτιμάται ότι περίπου δυόμισι χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ενώ διάσπαρτες εστίες εξακολουθούν να καίνε τόσο στο πευκοδάσος, όσο και σε αγροτική έκταση.»
ΕΠΙΣΗΣ:
"Συνελήφθησαν 2 Πακιστανοί για την φωτιά στην Κερατέα
Φωτιά ξέσπασε το πρωί στην Κερατέα, όμως με την άμεση παρέμβαση της πυροσβεστικής έσβησε πριν πάρει διαστάσεις. Δύο Πακιστανοί συνελήφθησαν. Επίσης 2 Τυνήσιοι συνελήφθησαν… και παραπέμπονται για εμπρησμό στα Χανιά."