12.2.09

Τοξική βόμβα η χωματερή Σχιστού

Μπορεί να έκλεισε πριν από πέντε χρόνια και τα έργα αποκατάστασης της να είναι σε εξέλιξη, ωστόσο η χωματερή του Σχιστού, θεωρείται ακόμα μία από τις πιο επικίνδυνες της Ελλάδας.
Η χωματερή "κρύβει" μέσα της 10 εκατομμύρια τόνους φωσφόγυψου, ο οποίος είναι ορυκτό ραδιενεργό υλικό, σε μορφή σκόνης.Επί 20 χρόνια, το εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων της Δραπετσώνας έριχνε τα ραδιενεργά απόβλητα του, στην ανοιχτή χωματερή του Σχιστού, στο όρος Αιγάλεω, με αποτέλεσμα να ρυπαίνει άμεσα τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ ο αέρας μετέφερε τη ραδιενεργή σκόνη στις κατοικημένες περιοχές που γειτνιάζουν, και στο βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού.
Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενήργησε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας προέκυψαν συγκεντρώσεις ραδιενεργού ραδίου μέχρι και 1,180 μπεκερέλ το κιλό, με όριο ασφαλείας τα 100.Μέχρι σήμερα, έχουν καλυφθεί τα 60 από τα 120 "ραδιενεργά" στρέμματα, με ειδικές μεμβράνες. Όμως το έργο καθυστερεί, λόγω χαμηλής χρηματοδότησης. Στόχος της αποκατάστασης, είναι η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.