14.7.08

ΗΠΑ: Ήραν το πρόστιμο στην εταιρεία πετρελαιοειδών Exxon Mobil



Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση Εφετείου με την οποία η εταιρεία πετρελαιοειδών Exxon Mobil καλείτο να πληρώσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε τάνκερ της εταιρείας στην Αλάσκα το 1989. Το γιγαντιαίο πετρελαιοφόρο Exxon Valdez είχε προσαράξει στις 24 Μαρτίου 1989 σε ύφαλο στο Πρινς Γουίλιαμ της Αλάσκας, με αποτέλεσμα 42 εκατ. λίτρα πετρέλαιο να μολύνουν τις ακτές σε μήκος 500 χλμ., προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Το Δικαστήριο αποφάσισε με ψήφους πέντε έναντι τριών ότι οι απαιτήσεις πρέπει να περιοριστούν σε ποσό ίσο με τις αποζημιώσεις που έχουν ήδη δοθεί για την ζημιά που προκλήθηκε από την πετρελαιοκηλίδα και ανέρχονται σε 507 εκατομμύρια δολάρια. Οι απαιτήσεις των περίπου 33.000 εναγόντων, όπως τις προσδιόρισε Εφετείο, ανέρχονταν σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά της εταιρείας είχαν κινηθεί αλιείς και κάτοικοι της Αλάσκας στην περιοχή που επλήγη από την πετρελαιοκηλίδα. Κάθε ένας θα λάβει περίπου 15.000 δολάρια.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αλάσκας είχε επιδικάσει αποζημιώσεις 5 δισεκατομμυρίων το 1994, που στη συνέχεια μειώθηκαν στο Εφετείο στα 2,5 δισεκατομμύρια. Η εταιρεία κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι είχε ήδη πληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια για την κηλίδα.

Οι δικηγόροι των εναγόντων τόνιζαν ότι τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια αντιστοιχούν στα έσοδα μερικών εβδομάδων για την Exxon Mobil που έχει τα έσοδα και τα κέρδη της να αυξάνονται χάρη στις τιμές του πετρελαίου. Όταν πρωτοδίκως η Exxon Mobil είχε καταδικαστεί σε 5 δισ. δολάρια, η τιμή του αργού ήταν 10 δολάρια το βαρέλι, ενώ τη στιγμή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου στα 137 δολάρια. Τα κέρδη πρώτου τριμήνου της Exxon Mobil ήταν 10,9 δισ. δολάρια.

Εφημερίδα ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ