27.5.08

Ο Νέστος αργοπεθαίνει


Ο ποταμός Νέστος είναι ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ελλάδας με μεγάλο φυσικό πλούτο. Πηγάζει από το όρος Ρίλα, στη νότια Βουλγαρία. Όμως η διαδρομή του στα εδάφη της Βουλγαρίας εδώ και μία δεκαετία δημιουργεί προβλήματα.

Κάθε φορά που έχουμε βροχή μεγάλης διάρκειας και έντασης ο Νέστος μολύνεται ανεπανόρθωτα καθώς ρυπαίνεται από κάθε είδους απορρίμματα όπως οικιακά, συσκευές, συσκευασίες και υπολείμματα φυτοφαρμάκων, διάφορα είδη φαρμάκων, νεκρά ζώα και οτιδήποτε άλλο μπορούμε να φανταστούμε. Τα εν λόγω απόβλητα μεταφέρονται μέσω του ποταμού στην Ελλάδα καθώς παρασύρονται από τις παράνομες χωματερές που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού και καταλήγουν στις όχθες και στα φράγματά του. Η μόλυνση των νερών του είναι μεγάλη απειλή για την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Τις τελευταίες ημέρες ξανακατέβηκαν στερεά απόβλητα απο τη Βουλγαρία και όλοι φοβούνται ενδεχόμενη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, από όπου υδροδοτούνται εν μέρει η Καβάλα, η Ξάνθη και η Δράμα. Το 1995 η Ελληνική και η Βουλγαρική κυβέρνηση υπέγραψαν μια συμφωνία με την οποία η γειτονική χώρα υποχρεώνεται να διασφαλίζει στην Ελλάδα την εκμετάλλευση τουλάχιστον του 29% των υδάτων του ποταμού. Πιθανή μόλυνση θα σήμαινε πως τα νερά που αρδεύουν 200.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης δεν είναι κατάλληλα για χρήση.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτα για ακόμα μια φορά το "ελληνικό" κράτος δείχνει πόσο πραγματικά νοιάζεται.Οι συστηματικές συνολικές μετρήσεις της ρύπανσης των νερών που θα έπρεπε να γίνονται σε ένα ποταμό με τέτοιου είδους πρόβλημα δεν γίνονται ποτέ.Το πλήρες σύστημα που είχε τοποθετήσει για τις μετρήσεις το 2002 η Νομαρχία με χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ λειτούργησε μόνο 5 μήνες, λόγω έλλειψης κονδυλίων!

Πολλοί θα μιλήσουν για την αμέλεια της Βουλγαρικής κυβέρνησης και την απόλυτη αδιαφορία της σε σχέση με την συμφωνία που υπέγραψε...
Όμως γιατι να ενδιαφερθεί ο Βούλγαρος και ο κάθε Βούλγαρος όταν η ίδια η Ελληνική κυβέρνηση αδιαφορέι για την Ελληνική Γη και την υγεία των πολιτών της;